Gemeente Zoetermeer

Plan van aanpak Oud en Nieuw 2009-2010

Het college van B&W van Zoetermeer heeft het plan van aanpak Oud en Nieuw voor de jaarwisseling 2009-2010 vastgesteld. Voor een goed verloop van de periode rond oud en nieuw is, net als voorgaande jaren een integraal plan van aanpak ontwikkeld.

Samen met politie, brandweer, jongerenwerk, HALT, MOOI, de WAS-teams en Team Handhaving doet de gemeente er alles aan om de komende jaarwisseling weer zo veilig en prettig mogelijk én met zo min mogelijk schade te laten verlopen. Gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, bewoners en maatschappelijke organisaties staat hierbij voorop. Het plan van aanpak Oud en Nieuw is gemaakt op basis van de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling en de ervaringen van voorgaande jaren.

Na de jaarwisseling 2008-2009 kon worden geconcludeerd dat de schade aan publieke eigendommen, als gevolg van vernielingen,voor het eerst sinds jaren is gedaald. De totale schade bedroeg EUR 115.800,-. Dat is maar liefst ruim EUR 44.000,- minder dan het jaar ervoor. Om ervoor te zorgen dat die dalende trend zich voortzet is de brede inzet van de diverse partijen noodzakelijk.

Daarnaast is belangrijk: adequate handhaving, de inzet van particuliere beveiligers in aandachtsgebieden, goede voorlichting aan jongeren en het stimuleren van alertheid van bewoners, bijvoorbeeld rondom scholen.

Dit jaar vinden, behalve op scholen, extra voorlichtingsbijeenkomsten voor jongeren plaats in de brandweerkazerne en zijn meer jongerencentra open voor het houden van een jaarwisselingsfeest.

Net als vorig jaar wordt ook dit jaar weer een vreugdevuur in de wijk Oosterheem georganiseerd.
De organisatie hiervan is in handen van de gemeente, in overleg met politie en brandweer. Bewoners van Oosterheem worden nauw betrokken bij de organisatie. Buiten dit vreugdevuur wordt geen enkel ander vuur gedoogd.