Gemeente Tilburg

Nummer
2009448BW
Datum
27 november 2009

Zuidelijk deel binnenstad weer goed bereikbaar
Zwarte pieten en wethouder openen samen Heuvelring Zuid

De werkzaamheden aan de Heuvelring Zuid zijn deze week afgerond. De afgelopen maanden is het gedeelte vanaf de Korte Heuvel tot aan de ingang van parkeergarage Koningsplein ingericht in de stijl van de Cityring. De herinrichting van de Heuvelring is een belangrijke verbetering voor de doorstroming van het verkeer in de binnenstad. Met het afronden van deze werkzaamheden is het derde deel van de aanleg van de Cityring, na de Spoorlaan en de Paleisring, een feit.
Overlast nog niet voorbij
Verkeerswethouder Johan van den Hout opende donderdagmiddag de Heuvelring Zuid officieel. Op het fietspad stond een laatste wegafzetting: een slagboom, aangedreven door fietsen. Samen met de twee zwarte pieten opende hij het fietspad, zodat het zuidelijke deel van de binnenstad weer goed bereikbaar werd. Er is door de aannemer hard gewerkt om de werkzaamheden voor de extra koopavonden en koopzondagen af te ronden. "Met het afronden van het werk is de overlast in de binnenstad helaas nog niet voorbij", licht wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer) toe. "Met man en macht wordt gewerkt aan de Schouwburgring. Volgende week gaat daar de volgende fase in en dat geeft iets meer ruimte voor de verkeersafwikkeling. Maar voorbij is het nog niet. We doen er alles aan om de bereikbaarheid van de binnenstad zo optimaal mogelijk te maken. Met voldoende parkeerplaatsen voor bezoekers, goede fietsvoorzieningen, en het transferium aan de Kempenbaan. Samen met ondernemers promoten we daarnaast de binnenstad tijdens de feestmaand."
Achtergrond Cityring
Tilburg werkt aan de aanleg van de Cityring. De eerste drie delen, de Spoorlaan, de Paleisring en Heuvelring zijn inmiddels gereed. Samen met de Schouwburgring en Noordhoekring gaan zij de nieuwe ring om de binnenstad vormen. De Cityring wordt aangelegd om de binnenstad van Tilburg ook in de toekomst bereikbaar te houden. Door een toename van het aantal auto's wordt het drukker op de weg, vooral op de kruispunten. De bestaande wegen om het centrum waren daar niet op berekend. Als de Cityring helemaal klaar is, heeft deze overal twee rijstroken. Auto's rijden dan in één richting met de klok mee. Verkeer in één richting zorgt voor minder kruisend verkeer, dat beter doorstroomt. Een goede doorstroming is ook beter voor het milieu. De binnenstad kan zo de toename van het autoverkeer in de toekomst opvangen en blijft leefbaar en bereikbaar. Fietsers blijven wel in twee richtingen rijden over vrijliggende fietspaden. Voor voetgangers komen er brede trottoirs. Op de Paleisring is te zien hoe de volledige Cityring eruit komt te zien. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.