Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, 27 november 2009

E 16 miljoen naar Brainport

Subsidie voor high tech samenwerking

Projecten in Brainport op de High Tech Campus Eindhoven en de High Tech Automotive Campus kunnen rekenen op subsidie van minister Van der Hoeven. Het gaat om de ontwikkeling van gezamenlijke huisvesting en faciliteiten voor startende en doorgroeiende high tech bedrijven. De minister wil daarmee samenwerking en open innovatie op toptechnologisch gebied stimuleren. Het ministerie van Economische Zaken maakte dit kabinetsbesluit vandaag bekend. Twee projecten op de High Tech Campus Eindhoven ontvangen samen E 11 miljoen en een project op de High Tech Automotive Campus Helmond ontvangt E 4,9 miljoen. Daarmee draagt het rijk fors bij in de totale kosten van

E 55 miljoen. Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven en voorzitter van Stichting Brainport: "Deze subsidie is meer dan een gebaar. Het kabinet geeft hiermee aan écht te willen investeren in innovatie die een impuls geeft aan de ontwikkeling van Brainport. De ondersteuning is ook helemaal in lijn met de belangrijke economische rol die het kabinet ziet voor onze regio en de opdracht van minister Van der Hoeven om tot een visie en ontwikkelingsprogramma te komen voor Brainport op weg naar 2020."

De wereld van de hightech-industrie wordt in hoog tempo complexer. Apparaten moeten steeds kleiner, sneller, geavanceerder, milieuvriendelijker en energiezuiniger worden. Dat vraagt een enorme inspanning van ontwikkelaars en producenten. De drie projecten springen in op de behoefte aan het delen van actuele kennis, ervaring en state of the art faciliteiten, nodig om internationaal in de top mee te kunnen doen.

Device Process Building

Eén van de twee projecten op High Tech Campus Eindhoven is het nieuw te bouwen Device Process Building met gezamenlijke onderzoeksfaciliteiten voor midden- en kleinbedrijven. Doel is dat kwalitatief hoogstaande innovaties er snel tot stand komen.

"Vergelijk het met topsport", zegt Frans Schmetz, Managing Director High Tech Campus Eindhoven. "Hoe beter de faciliteiten en expertise waar je toegang toe hebt, hoe groter de kans op goud. De toegekende subsidie stelt ons in staat onze onderzoeksfaciliteiten uit te breiden. Het Device Process Building versterkt het karakteristieke Open Innovatie ecosysteem van de Campus. Zorgen dat de technische faciliteiten continu state of the art zijn, is essentieel. Dit stelt onze bewoners in staat om door te blijven gaan met het ontwikkelen van baanbrekende technologieën en producten."

Bèta II

Een tweede project op High Tech Campus Eindhoven is een bedrijfsverzamelgebouw voor high tech starters, met onder andere biomedische bedrijven als specifieke doelgroep. De exploitatie van Bèta II is in handen van Brainport Development. Bèta II is een logisch vervolg op het succes van Bèta I. Beide Bèta accelarators zijn een initiatief van de High Tech Campus Eindhoven, Philips en Brainport Development. Noël Coopmans, sectormanager bedrijvencentra van Brainport Development: "De Bèta succesformule houdt in dat we niet alleen huisvesting en faciliteiten bieden, maar ook toegang tot MKB-instrumenten zoals advies, en een uitgebreid netwerk met daarin bedrijven, kennisinstellingen en de overheid."

Automotive Facilities Brainport - center

Kennisdeling en innovatie, maar dan specifiek op het gebied van automotive technologie en schone en duurzame mobiliteitsoplossingen, is ook het doel van de High Tech Automotive Campus (HTACampus) in Helmond. De HTACampus brengt automotive bedrijven, kennisinstellingen en onderwijs samen. De toekenning van de subsidie betekent het startschot voor de bouw van een 6000 m2 groot Automotive Facilities Brainport - center met automotive test faciliteiten, werkplaatsen, laboratoria en kantoren.

Campusdirecteur Han van den Bremer toont zich zeer verheugd: "Het nieuwe center maakt de HTACampus compleet. Straks kunnen we een uniek totaalpakket faciliteiten en kennis bieden aan de markt. Dat is van groot belang voor de vele toeleverende bedrijven in Nederland met automotive activiteiten. Daar werken in totaal 40.000 mensen. De overheid geeft met de subsidie een prima signaal af in crisistijd. Dankzij de ondersteuning kan de HTACampus uitgroeien tot dé internationale hotspot voor automotive innovatie en dat is bijzonder gunstig voor de concurrentiepositie van Nederland als automotive land." Burgemeester van Helmond Fons Jacobs laat weten: "Ik zie de rijkssteun als een erkenning van de belangstelling van het kabinet voor deze regio. Dankzij de subsidie komt de ontwikkeling van de HTACampus in een versnelling. Ik denk bijvoorbeeld aan de speciale testfaciliteiten voor elektrische voertuigen die we nu kunnen realiseren."

Het rijk subsidieert de campusprojecten in aanvulling op financiering door de provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, gemeente Eindhoven, gemeente Helmond en het bedrijfsleven zelf. De rijksmiddelen zijn beschikbaar gesteld vanuit het FES en speciaal bedoeld voor het ondersteunen van structuurversterkende projecten in Sterke Regio's.