Piraterij Congres - 10 december 2009

26/11/2009 13:49

Science Alliance

PERSBERICHT, Den Haag, 26 november 2009

Op 10 december 2009 organiseert International Criminal Law Network (ICLN) het congres: "New International Instruments in Fighting Piracy: Legal, Military and Policy perspectives." Professionals, academici en beleidsmakers van over de hele wereld komen bij elkaar om te discussiëren over diverse multidisciplinaire strategieën voor het bestrijden van piraterij wereldwijd. Het congres wordt gesponsord door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Defensie, Gemeente Den Haag, NATO, BIMCO, Europol, Interpol en IAP.

Vorige week is de Maersk Alabama voor de tweede keer dit jaar slachtoffer geworden van een piraten aanval. Het team van beveiliging heeft de aanval af weten te slaan. Het was voor het eerst dat een beveiligingsteam aan boord een piratenaanval heeft afgebroken. De recente ontwikkelingen in de Golf van Aden rondom Somalië hebben de discussie over de meest geschikte aanpak van maritieme piraterij doen oplaaien. Hoe kunnen schepen ter plekke worden beschermd tegen piraterij? Hoe kan internationale en regionale samenwerking worden verbeterd? Moet er een ad hoc of permanent internationaal tribunaal worden opgericht om piraten te berechten, zoals door Nederland wordt bepleit, of moeten piraten voor nationale rechtbanken worden berecht? Deze onderwerpen, en meer, zullen worden behandeld door internationale experts uit wetenschappelijk, militaire en politieke hoek. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn de oorzaken van piraterij, verbetering van de veiligheid voor scheepspersoneel, de moeilijkheden bij bestrijding van piraterij vanuit een nationaal oogpunt, de mogelijkheden en beperkingen van militaire initiatieven en de effecten van piraterij op de internationale handel en de verzekeringsinstanties. Er zullen zowel korte als lange termijn oplossingen worden besproken.

Geïnteresseerden kunnen participeren in interactieve discussies van top specialisten als VN-gezant voor Somalië Ahmedou Ould-Abdallah, professor Lowe van University of Oxford, rechter Tullio Treves van het International Tribunal for the Law of the Sea en Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders.

De doelgroep voor dit congres zijn overheidsfunctionarissen, juristen, beleidsmakers, academici, verzekeringsmaatschappijen, de scheepvaartindustrie en regionale en militaire functionarissen.

Datum: Donderdag 10 december 2009

Tijd: Vanaf 8.45 tot 17.30 met aansluitend een receptie

Locatie: World Forum Convention Center in Den Haag

Contactinformatie: Voor meer informatie of registratie kunt u contact opnemen met Marjolein Kurver via m.kurver@icln.net of 070 362 65 79

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.icln.net