Gemeente Elburg


Gemeente Elburg Infosessie Cluster IV

Datum vergadering: 30 november 2009
Plaats: Havenzaal Gemeentekantoor te Elburg Aanwezig:
Voorzitter: de heer G.J. Bos
Commissiegriffier: mevrouw H.H. van Arken Fractie AB: de heer F. van der Heide Fractie CDA: de heer J. Neijzen Fractie CU: de heer S.W. Krooneman Fractie Elburg Beleid: de heer M. Boukema Fractie PvdA: mevrouw J.W. Wegh
Portefeuillehouder: wethouder G. van der Velde Genodigden: -
Insprekers: -
Ambtenaren: mevrouw M. Wieringa Publiek: 2 personen
Afwezig:
Fractie Gemeentebelangen
Fractie SGP
Fractie VVD
Agendapunten:
Nr. Onderwerp Besluit
1. Nota jeugdbeleid Het onderwerp kan door naar de raad als deba- tonderwerp, mits de openstaande vragen voor de fractievergaderingen van maandag 7 de- cember a.s. beantwoord zijn. Korte weergave vragen en antwoorden* infosessie:

* de antwoorden staan cursief, direct achter de vragen. De heer S.W. Krooneman

1. Op pag. 22 staan projecten en voorlichtingsactiviteiten. Kunnen daar voorbeelden van gege- ven worden? Voorlichting aan ouders op zowel basisschool als het voortgezet onderwijs in het kader van middelengebruik, bewust gezond leven.
2. Op pag. 7 staat dat er voorwaarden aan keten zijn gesteld. Hoe staat het met de naleving daarvan? Er zijn voorwaarden gesteld aan de twee bestaande keten, deze worden nageleefd. Er duiken echter nieuwe keten op. Eén daarvan is inmiddels aangeschreven dat deze gesloten moet worden, maar er is nog geen reactie binnengekomen. De keet aan de Lageweg is zo goed als uitgestorven, de keet aan de Zuiderzeestraatweg wordt nog altijd druk bezocht. Bei- de keten krijgen volgend jaar weer een gedoogbeschikking als ze aan de voorwaarden blijven voldoen. Er is ook een keet op een zolderkamer in de stad, maar hier kun je niet tegen optre- den. De ouders kunnen wel gewezen worden op hun verantwoordelijkheid. Het gaat om een stukje bewustwording.
Infosessie Cluster IV 30 november 2009





2


3. Waarom is er niets opgenomen over een missie? Later in de vergadering geeft de heer Kroo- neman de volgende missie aan: De jeugd groeit gezond en veilig op met ontplooiingskansen voor iedereen.

4. Voor het Schoolmaatschappelijk Werk staat veel geld opgenomen. Is de kwestie met de ge- meente Oldebroek al opgelost? De gemeente Oldebroek draagt inmiddels bij voor het School- maatschappelijk Werk. Op het Pieter Zandt heeft men aan Elburg gevraagd hoe het in Elburg staat met Schoolmaatschappelijk Werk. Op het Pieter Zandt is echter geen Schoolmaatschap- pelijk Werk aanwezig.
De heer Neijzen

1. Er wordt gesproken over de regierol en de taken. Komt er ook een vertaling in doelen? Een kwantitatieve uitwerking? Er is gekozen voor het neerzetten van doelen in de diverse hoofd- stukken.

2. Kan thema 2, participatie, niet verdeeld worden over de thema's 3 en 4? Er is bewust geko- zen voor het thema participatie, dit ook in relatie tot de motie: participatie rondom het WMO- jeugdlid. Het is moeilijk de jeugd te laten participeren. Door middel van maatschappelijke stage wordt geprobeerd hier uitvoering aan te geven. Er wordt inmiddels door behoorlijk wat instellingen, verenigingen, scholen en kerken maatschappelijke stage geboden.
3. Waarom heet thema 3 niet onderwijs? Het hoofdstuk gaat inderdaad alleen over maatschap- pelijke stage, dus onderwijs, en niet over WMO en arbeid. De participatie zou daar bij kun- nen, er is echter gekozen voor een apart thema participatie.
4. Waarom ligt de grens voor jeugdbeleid bij 23 of 24 jaar? In de Bijstandswet, de Leerplichtwet en het straathoekwerk wordt ook de leeftijdsgrens van 23 jaar gehanteerd. Ook het CJG han- teert deze grens. Het Ministerie adviseert ook deze grens te hanteren. Om deze redenen is gekozen voor 0 t/m 23 jaar.
De heer Van der Heide

1. Vindt de wethouder het verheugend dat er steeds meer meetbare doelen in de nota komen te staan? Deze vraag is beantwoord bij vraag 1 van de heer Neijzen.
2. Is de wethouder ook van mening dat de meetbare doelen op sommige punten nog missen? De wethouder is blij met het nu geleverde resultaat. Meer cijfers aanleveren is op dit moment nog niet mogelijk. Straks via het CJG moet dit wel mogelijk zijn.
3. Het is een nota 2010 ­ 2014. Maar er wordt alleen over 2011 en 2012 gesproken. Waarom is er geen doorkijk gemaakt naar 2013 en 2014? De nota is bedoeld om bestaand beleid in beeld te krijgen, een inventarisatie. Het is de bedoeling na twee jaar te evalueren, eventueel bij te stellen en dan een doorkijk te maken naar de laatste twee jaar. Verder moest ook de Toe- komstvisie afgewacht worden. In 2014 kan dan een nieuwe nota opgesteld worden.
4. Waarom is er nog altijd niets met de motie participatie gedaan? Deze vraag is beantwoord bij vraag 2 van de heer Neijzen.
De heer Boukema

1. Hoort het kerkelijk jeugdwerk bij het overzicht op pagina 15? Dit is door de raad besloten, zij hebben geld beschikbaar geld. Er zitten wel prestatie-eisen aan verbonden.
2. Er staan vele bedragen genoemd in de nota. Zijn deze al opgenomen in de begroting? Kunnen daar rechten aan ontleend worden? Alle kosten in de nota zijn ook opgenomen in de Meerja- renProgrammaBegroting 2010 ­ 2014.

3. Kan er ook een batenoverzicht toegevoegd worden? Deze wordt schriftelijk aangeleverd. Mevrouw Wegh

1. Hoe wordt er gewaarborgd dat alle jeugd zich inderdaad kan ontplooien? Er is vooral zorg over de kinderen van ouders met een minimuminkomen. Er is de mogelijkheid gebruik te ma- ken van het declaratiefonds. De nota is echter niet voor individuele gevallen, maar voor de jeugd in het algemeen.

2. Waarom wordt er in de verordening WIJ niet gesproken over duurzame arbeidsparticipatie en in deze nota wel? Voor de WIJ-verordening is uitgegaan van de modelverordening van de VNG. Vanuit het jeugdbeleid vond men het belangrijk het wel in de Nota Jeugdbeleid op te nemen. Bij de evaluatie van de WIJ-verordening na een jaar zal bekeken worden of het alsnog in de verordening opgenomen moet worden.
Infosessie Cluster IV 30 november 2009





3


3. Kan er een overzicht komen van de aantallen leerlingen die gebruik maken van het leerlin- genvervoer naar het regulier basisonderwijs en de kosten die dat met zich meebrengt? Deze wordt schriftelijk aangeleverd.

4. Is er onderzocht waarom de jeugd het in Elburg minder leuk vindt thuis dan de jeugd in de omliggende gemeenten? Deze cijfers komen uit het E-MOVO onderzoek. Er wordt verder geen onderzoek naar gedaan. De gemeente kan eventueel beleid maken op de uitkomsten van het onderzoek.

5. Wat is de omvang van het aantal jongeren van 18 t/m 23 jaar? Deze vraag wordt schriftelijk beantwoord.
Schriftelijke vraag VVD

1. Wat is de mening van de wethouder over het initiatief van de raad om onderzoek te doen naar wat leeft onder de jongeren van Elburg en met hen daarover te communiceren? Als de raad wil communiceren met de jeugd is dat prima. Maar doe geen beloftes die niet nageko- men kunnen worden.

2e termijn
De heer Van der Heide

1. Waarom is er geen uitsplitsing van de activiteiten van Stichting WIEL opgenomen? De uitsplit- sing wordt schriftelijk aangeleverd.
De heer S.W. Krooneman

1. Gaat het hier om een inventarisatie of een beleidsnota? Het gaat hier om een beleidsnota. Er staat weliswaar geen beleid in, het gaat om een inventarisatie met een kleine doorkijk, zoals is afgesproken.
De heer Boukema

1. Als er geen nieuw beleid in de nota staat, hoe zit het dan met het aanvullende beleid? Dit aanvullend beleid is ook niet nieuw, komt alleen uit andere beleidsvelden zoals Openbare Or- de & Veiligheid en Sociale Zaken.
De heer Van der Heide

1. Is deze nota inderdaad wat de raad voor ogen had of wil de raad meer? Dit was de opdracht van de raad: bestaand beleid met een klein doorkijkje. De heer S.W. Krooneman

1. Er wordt gesteld dat de gemeente er bij de keten "bovenop zit". Wordt er regelmatig gecon- troleerd? De wijkagent gaat in principe één keer per 2 maanden kijken, het straathoekwerk gaat regelmatig kijken. De brandweer controleert en eenmaal per jaar moet men de ledenlijst indienen. Er zijn geen signalen van overmatig alcoholgebruik, er komen nauwelijks meldingen binnen bij de politie.
Openstaande vragen:

1. Overzicht prestatieafspraken Kerkelijk Jongerenwerk.
2. Kan er ook een batenoverzicht toegevoegd worden?
3. Kan er een overzicht komen van de aantallen leerlingen die gebruik maken van het leerlin- genvervoer naar het regulier basisonderwijs en de kosten die dat met zich meebrengt?
4. Wat is de omvang van het aantal jongeren van 18 t/m 23 jaar?
5. Ligt de grens bij tot 23 jaar of t/m 23 jaar? Eindtijd: 21.40 uur.
Infosessie Cluster IV 30 november 2009