Gemeente Hilversum

Al 25 huisverboden opgelegd in Hilversum

publicatiedatum: woensdag 9 december 2009
Sinds april 2009 wordt de Wet Tijdelijk Huisverbod toegepast in de gemeente Hilversum. Op grond van deze wet kan de burgemeester bij dreigend huiselijk geweld een huisverbod opleggen. De gemeente wil hiermee het aantal gevallen van huiselijk geweld verder terugdringen. Als gevolg van het verbod mag iemand die huiselijk geweld dreigt te plegen tien dagen zijn of haar woning niet meer in en gedurende die periode ook geen contact opnemen met partner of kinderen. Begin december heeft burgemeester Bakker het vijfentwintigste huisverbod opgelegd.

Wat houdt een huisverbod in?
Een huisverbod betekent dat de betrokkene onmiddellijk de woning moet verlaten. Ook betekent het een verbod tot het betreden van, zich ophouden bij of aanwezig zijn in de woning. Daarnaast is het verboden om contact te zoeken met de achterblijvers. Het huisverbod zorgt voor een afkoelingsperiode, waarin de hulpverlening op gang kan worden gebracht. Het verbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Om het huisverbod en alle hulpverlening die op gang moet komen goed uit te voeren, zijn afspraken gemaakt met tal van instellingen die te maken hebben met daders en/of slachtoffers van huiselijk geweld. Zoals de politie en hulpverleningsinstanties.

Uitvoering
Na ieder opgelegd huisverbod wordt door de hulpofficier van justitie die ter plaatse is, de regionale zorgcoördinator ingeschakeld. Deze komt binnen één uur ter plaatse om de eerste afspraken te maken. Ook zal deze de uithuisgeplaatste bellen en opzoeken. De burgemeester beslist na die tien dagen of het huisverbod kan worden beëindigd of dat het huisverbod verlengd moet worden. Het huisverbod kan maximaal vier weken duren. In 6 van de 25 gevallen heeft burgemeester Bakker besloten het huisverbod ook daadwerkelijk te verlengen. De coördinatie van de hulpverlening bij het huisverbod is in handen van het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld van de regio Gooi en Vechtstreek.

Veiligheidsbeleid
Al vanaf 2003 wordt er in Hilversum samengewerkt tussen allerlei partijen om huiselijk geweld te bestrijden. De aanpak maakt deel uit van het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente Hilversum. Met het tijdelijk huisverbod wordt de samenwerking intensiever en kwalitatief nog beter. Heeft u vragen over het veiligheidsbeleid van de gemeente Hilversum? Bel dan met Koen Kokkeler (tel. 6292349) of stuur een mail naar veilig@hilversum.nl
Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld Gooi en Vechtstreek is telefonisch te bereiken op (035) 699 11 99. Zie ook www.huiselijkgeweldgooi.nl