Watersportverbond - KNWV

Verbond tegen aanpassing kanaal 25 Post Ouddorp

donderdag 10 december 2009

Het Watersportverbond maakt bezwaar tegen de aanpassing van VHF Kanaal 25 Ouddorp door Rijkswaterstaat (RWS). Als gevolg van deze aanpassing is het niet meer mogelijk de weerberichten op kanaal 25 uit te luisteren. In een brief aan RWS Zeeland wijst het Watersportverbond op het grote belang van marifoonkanaal 25 en Post Ouddorp voor de vaarveiligheid in de Deltawateren.

Weerbericht voor de pleziervaart
In de verre omtrek van Post Ouddorp luistert de recreatievaart via kanaal 25 de weerberichten uit. Dit zal door de aanpassingen niet meer mogelijk zijn. Zo zal het bijvoorbeeld op het Grevelingenmeer erg moeilijk, zo niet onmogelijk zijn het weerbericht te volgen.

Maatregelen door Watersportverbond voorgesteld
Als Rijkswaterstaat besluit om de aanpassing van kanaal 25 door te zetten, stelt het Watersportverbond in de brief naar RWS een aantal maatregelen voor ter compensatie van de achteruitgang in
communicatiemogelijkheden als gevolg van deze aanpassing.
De compensatiemaatregelen die het Watersportverbond voorstelt zijn relatief eenvoudig. Henk Botterweg, regiovertegenwoordiger regio Deltawateren legt uit: âEen alternatief voor de pleziervaart op de Oosterschelde zou zijn om de weerberichten die door Post Ouddorp worden uitgezonden, door Post Wemeldinge te laten relayeren*. Hierdoor wordt de recreatievaart op het oostelijk deel van het Grevelingenmeer bediend, omdat zij Post Wemeldinge op kanaal 68 kan ontvangenâ.

Kanaal 23
Een tweede maatregel die het Watersportverbond in zijn brief voorstelt is om op kanaal 23 ieder uur een weerbericht uit te zenden. Kanaal 23 heeft een groot bereik en wanneer de weerberichten in plaats van 4 keer per dag, ieder uur van de dag worden uitgezonden, zal dit een goede compensatie zijn voor het wegvallen van kanaal 25, Post Ouddorp.


* Relayeren: betreft radio- en televisie-uitzendingen die van een grote afstand worden opgevangen, ontvangen en versterkt weer uitzenden

Â