College van Beroep voor het bedrijfsleven

Vertrouwensbeginsel kan aan toepassing nultarief voor MEP-subsidies in de weg staan

Den Haag, 10 december 2009 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft op 9 december 2009 uitspraak gedaan op beroepen van producenten van groene stroom tegen de aan hen verleende MEP-subsidies met een tarief van EUR 0,00 per kilowattuur. Dit nultarief was met terugwerkende kracht komen te gelden nadat de Minister van Economische Zaken reeds vastgestelde vaste bedragen voor de verlening van MEP-subsidie had gewijzigd. De producenten van groene stroom hadden in beroep - onder meer - aangevoerd dat het besluit waarbij de wijziging was doorgevoerd onverbindend moet worden geacht wegens strijd met de Elektriciteitswet 1998 (hierna: de Wet) en dat toepassing van het gewijzigde tarief in hun geval strijd oplevert met het vertrouwensbeginsel.

Het College oordeelt dat de Wet zich er niet tegen verzet dat reeds vastgestelde vaste bedragen voor MEP-subsidie worden gewijzigd en op een tarief van EUR 0,00 per kilowattuur worden vastgesteld. Het wijzigingsbesluit is derhalve niet onverbindend wegens strijd met de Wet. Evenmin is dit besluit onverbindend wegens strijd met het vertrouwensbeginsel. Aan het enkele feit dat de vaste bedragen reeds waren vastgesteld konden de producenten niet het gerechtvaardigd vertrouwen ontlenen dat deze bedragen nadien niet meer zouden worden gewijzigd.

Dat het wijzigingsbesluit op zichzelf genomen niet in strijd is met het vertrouwensbeginsel, neemt echter niet weg dat toepassing van dat besluit in een concreet geval wel strijd met het vertrouwensbeginsel kan opleveren. Dit was naar het oordeel van het College aan de orde in de beroepen van twee producenten, die op basis van in december 2004 vastgestelde vaste bedragen vanaf eind 2005 investeringen hebben gedaan in biomassa-installaties en stortgasinstallaties, in het vertrouwen dat die vaste bedragen daarvoor bij verlening van de subsidies zouden gelden.

Ten aanzien van een andere producent is het beroep op het vertrouwensbeginsel niet gehonoreerd. Weliswaar had ook deze producent vanaf eind 2005 investeringen gedaan, maar in zijn geval ging het om investeringen in een afvalverbrandingsinstallatie, die behoort tot een categorie installaties waarvoor de vaste bedragen op dat moment nog niet waren vastgesteld. Dat is pas in juni 2006 gebeurd. Gelet hierop mocht deze producent er naar het oordeel van het College niet op vertrouwen dat voor een afvalverbrandingsinstallaties als de zijne soortgelijke subsidiebedragen zouden worden vastgesteld als voor andere installaties reeds was gedaan. Door dit wel te doen heeft deze producent een risico genomen dat hij niet op de Minister van Economische Zaken kan afwentelen.

LJ Nummers

BK6073
BK6074
BK6075
Zie het origineel

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 10 december 2009 Naar boven


LJ Nummer: