Gemeente Elburg


Gemeente Elburg schrikt van voorstel bezuiniging politie

De gemeente Elburg heeft kennis genomen van het voorstel van de formatie voor het politieteam Nunspeet-Elburg-Oldebroek voor 2010. Uit dit voorstel blijkt dat de formatie van 62,6 FTE terug zou gaan naar 48,7 FTE. Burgemeester F.A. de Lange hierover: "Ik ben geschrokken van het voorstel. Inderdaad hebben onze gemeentes een laag criminaliteitscijfer. Echter, door de formatie met 22% in te krimpen voelen we ons gestraft voor onze inspanningen om een laag criminaliteitscijfer te bereiken en vast te houden. We hebben hierin juist de afgelopen jaren veel geïnvesteerd. Binnen de regio Noord en Oost Gelderland is het politieteam Nunspeet-Elburg-Oldebroek procentueel het zwaarst getroffen. Ik vind dit voorstel onacceptabel."

Eerder leverde de gemeente Elburg ook sterk in op de formatie. "Vier jaar geleden kenden we nog een eigen korps. Vervolgens is dat korps samengevoegd met dat van Oldebroek en vorig jaar met het politiekorps van Nunspeet. Daarmee hebben we al moeten inleveren wat betreft onze korpschef." De ingezette ontwikkelingen zijn volgens burgemeester F.A. de Lange nu echt een stap te ver. "De zaken efficiënt organiseren is een goede zaak. Hier is echter sprake van "overefficiency" waardoor het doel voorbij wordt geschoten. Met 48,7 FTE valt nauwelijks een rooster te maken. Bovendien verwacht ik dat voor het gewone politiewerk nauwelijks meer tijd over blijft."

Veiligheid

Volgens burgemeester F.A. de Lange komt met dit voorstel de veiligheid onder druk te staan. "Ik voorzie dat het veiligheidsgevoel van burgers zal afnemen met een dergelijk lage bezetting. Voor alles betwijfel ik ten zeerste in het geval van een ernstige calamiteit of de benodigde noodhulp tijdig in onze regio arriveert. Elburg ligt aan de buitenrand van de veiligheidsregio. Het team bestrijkt het totale gebied tussen Harderwijk en Kampen. In geval van een calamiteit moet er extra steun van ver komen, van Harderwijk en Apeldoorn.

Volgende week wordt het voorstel over de verdeling van de FTE's besproken binnen het Regionaal College van de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland.