Radboud Universiteit Nijmegen


Record-zonnecellen gaan naar de markt

Datum bericht: 10 december 2009

Een Brits zonnecelbedrijf en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben gisteren het bedrijf 'tf2 devices' opgericht om samen de Nijmeegse recordhoudende zonnecellen op de markt te brengen.

Een Brits bedrijf in de ontwikkeling van zonneceltechnologie, Circadian Solar, en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben gisteren samen het bdrijf 'tf2 devices' opgericht. Het zal de wereldrecordhoudende Nijmeegse zonnecel verder ontwikkelen en op de markt te brengen. De Nijmeegse cellen van dunne films van III-V-materiaal zijn met name geschikt in combinatie met geconcentreerd zonlicht. Juist daarin is Circadian Solar gespecialiseerd. Hoewel er al veel bedrijven zijn voortgekomen uit de Nijmeegse universiteit is het voor het eerst dat de universiteit een joint venture is aangegaan.

De universiteit brengt de kennis in die in de afgelopen twintig jaar is opgebouwd bij het Institute for Molecules and Materials (IMM) en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de techniek. Circadian Solar zorgt voor de financiële investering.

De Nijmeegse dunne zonnecel van GalliumArsenide zet 26 procent van het zonlicht om in elektriciteit. Streven is nu om cellen te maken die zijn opgebouwd uit verschillende laagjes van dergelijk efficiënt materiaal en tegelijk de kosten laag te houden. Dat kan door de hier ontwikkelde lift off-techniek toe te passen. Daarmee wordt het voor de zonnecel benodigde kristal gescheiden van de veel dikkere groeibodem. Die kan hergebruikt worden. Dat spaart een factor honderd in de materiaalkosten, terwijl de energieopbrengst gelijk blijft.