Ingezonden persbericht

'Daahaag Rechten van de Mens'
Demonstratie Mensenrechten door Vrijbit
10 december op het Plein in Den Haag

Donderdag 10 december organiseert Vrijbit een demonstratie op het Binnenhof tegen de aantasting van de mensenrechten door de Nederlandse overheid waarvan het gedwongen rekeningrijden met behulp van een spionagesysteem de meest recente uiting is. Stichting Privacy First ondersteunt deze demonstratie.

10 december is de dag van de mensenrechten die op 10 december 1949 door de Vergadering van de Verenigde Naties van kracht werd verklaard. Daarin is o.a. het recht op privacy vastgelegd.

Met de indiening van de Wet Kilometerprijs door minister Eurlings op maandag 16 november 2009 dringt de overheid hiermee met geweld het privé-domein van de burger binnen door met straffen van meer 6 maanden cel respectievelijk ¤18.000,- boete (artikel 7.4) te dreigen als niet voldaan wordt aan allerlei gecompliceerde wettelijke technische eisen (artikel 4.5 - 4.15) waar de automobilist geen invloed op heeft maar vervolgens wel verantwoordelijk voor wordt gesteld (art. 4.5.1, 4.8.1).

Een fundamentele fout in het Nederlands politiek bestel
Zoals vrijwel iedereen die met politici te maken krijgt, ontdekt, zit er een fundamentele fout in de manier waarop politici issues benaderen en dat is deze: Politici maken geen gebruik van voortschrijdend inzicht. Zodra een issue ontstaat, nemen zij vrijwel onmiddellijk een standpunt in en houden daaraan zo lang mogelijk vast ondanks confrontaties met nieuwe feiten en inzichten. Op deze manier ontstaat een politiek bestel dat niet kan leren en zodoende zichzelf dom houdt. Twee zalen vol intelligente volksvertegenwoordigers plus een regering van intelligente ministers komen op deze manier tot collectieve domheid. Een bijkomend effect van dit verschijnsel is dat de bevolking het vertrouwen in politici verloren heeft. Logisch ook, wie heeft er nu vertrouwen in iemand die nooit luistert en meteen overal een mening voor klaar heeft en vervolgens daar niet meer vanaf durft te wijken?

Betere uitgangspunten leiden tot betere oplossingen
Er zijn vier voor de hand liggende principes voor de ontwikkeling van een wet:
a. Handhaving van de grondwet, waaronder het recht op privacy respecteren (art.10). Dit betekent erkenning van de Nederlandse rechtsstaat en de eis dat wettelijke maatregelen in overeenstemming met de Grondwet moeten zijn. (Dat laatste hoeft in Nederland niet. Wij zijn daarin vrijwel uniek.)
b. Het ethische principe dat de voorgestelde maatregelen tot de oplossing leiden van de problematiek die die maatregelen worden geacht op te lossen. Dit is de eis van effectiviteit in de besteding van belastinggeld.
c. Het ethische principe dat voor een optimale oplossing een zo groot mogelijk aantal Nederlandse burgers ervan moet kunnen profiteren op korte èn op lange termijn, en niet alleen een toevallig heersende lobbygroep en/of aanhangers van een toevallig in dat jaar populaire of heersende politieke doctrine.
d. De erkenning dat voor het bereiken van een optimale oplossing het wenselijk is gebruik te maken van voortschrijdend inzicht. Dit kan voorkomen dat men uit prestige-overwegingen of niet meer relevante politieke taktiek op een heilloze weg blijft doorgaan.
Het huidige wetsvoorstel van minister Eurlings maar ook bijvoorbeeld de nieuwe paspoortwet kan geen van bovenstaande toetsen doorstaan. Als bovenstaande criteria waren gebruikt, was Eurlings tot andere oplossingen gekomen die hoogstwaarschijnlijk goedkoper zouden zijn geweest en op minder verzet zouden zijn gestuit.

Bovenstaande criteria zijn manieren van doen die in een zakelijke of privé-omgeving heel normaal zijn maar in de politieke wereld lijken te ontbreken. Het is dus geen wonder dat talloze burgers in opstand komen en een derde van de bevolking inmiddels onbehagen voelt.

Wat de burger rest is protesteren
Sinds 1998 is er een reeks van wetten ingediend die het overheden mogelijk maken om de persoonlijke levenssfeer ongevraagd binnen te dringen.
Vrijbit en Privacy First zijn tegen verdere afkalving van de grondrechten op privacy.
Als parlement en ministers door toevallige en tijdelijke politieke belangen en door de waan van de week steken laten vallen, rest de burger niets anders dan zelf het heft in handen te nemen.

Om onze roep om betere privacy kracht bij te zetten nodigen wij alle organisaties en burgers uit om samen met ons op 10 december te komen demonstreren op het Binnenhof voor betere wetgeving.
Wij ondersteunen Vrijbit daarom in deze zeer noodzakelijke actie en roepen alle burgers op om hun gezicht te laten zien, voor het te laat is!