Gemeente Rotterdam
Complex van Piet Blom wordt jongste gemeenteljike monument van Rotterdam

Kubuswoningen krijgen monumentenstatus

De Kubuswoningen van Piet Blom aan de Overblaak zijn door het college aangewezen als gemeentelijk monument. De woningen zijn daarmee beschermd tegen ongewenste verandering of sloop. De Blaakoverbouwing, ook wel het 'Blaakse Bos' genoemd, is gebouwd tussen 1978 en 1984 en is daarmee het jongste monument van Rotterdam. De aanwijzing gebeurt op verzoek van de Vereniging van Eigenaren van de woningen.

Wederopbouw

In het nieuwe stadscentrum dat na het bombardement werd opgebouwd, waren de functies wonen, werken en recreëren gescheiden. Grote verkeersaders doorkruisten de stad. Eind jaren zeventig ontstond als reactie daarop juist een grote vraag naar kleinschaligheid, aan een compacte stad. De Kubuswoningen van Piet Blom waren daarop het ideale antwoord. Ze markeren volgens het college de omslag in het denken over de wederopbouw van de binnenstad en zijn daarom van grote cultuurhistorische waarde. Er zjin 70 huishoudens in ondergebracht en daarnaast een aantal kleine en grotere bedrijfsruimten. Er is een grote binnentuin voor bewoners en passanten.

'Potlood'

Alleen de Kubuswoningen met bedrijfsruimtes, de binnentuin en de hellingbanen komen op de gemeentelijke monumentenlijst. De Blaaktoren aan de Kolk (het 'Potlood'), het sociale woningbouwcomplex aan de Spaanse Kade en de Zuidflat aan de Geldersestraat vallen hier vooralsnog buiten. Weliswaar heeft Piet Blom deze objecten en de Kubuswoningen als één stedenbouwkundig geheel ontworpen maar alleen de Kubuswoningen krijgen door hun opvallende vorm en hun plek -hun aaneenschakeling tot een viaduct boven een drukke verkeersader- de status van gemeentelijk monument.

Jonge monumenten

Rotterdam heeft op dit ogenblik ongeveer 460 rijksmonumenten en zo'n 250 gemeentelijke monumenten. Samen met de beschermde stadsgezichten vormen ze de Collectie Rotterdam. Naar verhouding heeft Rotterdam veel relatief jonge monumenten. De afgelopen jaren is het besef gegroeid dat ook de wederopbouwperiode veel belangwekkende gebouwen heeft voortgebracht. Dat leidde ertoe dat in deze collegeperiode er veel gemeentelijke monumenten zijn bijgekomen.

Publicatie

Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de Blaakoverbouwing is opgeleverd en 10 jaar geleden dat Piet Blom is overleden. Ter gelegenheid daarvan verschijnt op 19 december de publicatie "Het Rotterdam van Piet Blom; Nieuw leven aan de Oude Haven" samengesteld door Jaap Hengeveld.



Gemeente Rotterdam