Ingezonden persbericht

ZLTO-congres Vooruitzien vergt moed

10 december 2009

Het ZLTO-congres vanmiddag in de Efteling in Kaatsheuvel was volledig bezet. Herman Wijffels opende het congres dat als titel had "Vooruitzien vergt moed". Na Herman Wijffels was het woord aan de nieuwe ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Huijbers gaf een schets van de ZLTO-visie 2010-2020. Aansluitend was er aandacht voor de vertrekkend voorzitter Antoon Vermeer. Het vorig jaar door ZLTO en HAS Den Bosch gestarte Internship Fund International Coöperation (IFIC) is omgedoopt tot Antoon Vermeer Fonds. Uiteraard was er ook de uitreiking van de ZLTO Initiatiefprijs 2009. Een prijs voor bijzonder, vernieuwend ondernemerschap.

Zowel Herman Wijffels als ZLTO-voorzitter Hans Huijbers hebben vandaag aandacht besteed aan actuele vraagstukken. Wijffels sprak over de urgentie van duurzaamheid en de betekenis van nieuwe verbindingen en vormen van leiderschap. Hij gaf aan dat ook voor de agrarische sector bezinning noodzakelijk is. De visie van de ZLTO geeft hiervoor goede aanknopingspunten, zei hij.

ZLTO-voorzitter Huijbers stond expliciet stil bij Q-koorts. Hij uitte zijn waardering voor de inzet van de geitenhouders om tot een maximale oplossing te komen voor het volksgezondheidsvraagstuk waarmee we te maken hebben. Hij toonde zijn begrip en medeleven met gedupeerde burgers. "Gezamenlijk moeten we hier uit komen."

ZLTO-visie

Hans Huijbers stelde centraal dat we als agrarische sector meerwaarde(n) toevoegen aan de samenleving. We zijn in staat om op vele manieren maatschappelijk en economisch rendement te combineren. Dat is het beeld voor 2020 en we zijn al een flink eind op weg. Het gaat in de toekomst over toegevoegde waarde voor de samenleving. Om dat te kunnen bereiken, werken alleen integrale oplossingen, gestoeld op nieuwe technologie, persoonlijke betrokkenheid en inzet én het vermogen tot samenwerking met anderen binnen en buiten de sector. In de ZLTO-visie is dit vertaald in de balans tussen economie, ecologie en sociale waarden.
In de toekomst zijn nieuwe vormen van coöperatief ondernemen nodig. Gebaseerd op sterke verbindingen en volstrekte transparantie. Ook schaalvergroting is een thema binnen de sector, maar ook binnen de keten. Hans Huijbers introduceerde in dit verband het begrip eigenschaligheid om aan te geven dat het gaat om de schaal die past bij de ondernemer, zijn omgeving, de afzetmarkt en de toegevoegde waarde van het bedrijf. Huijbers sloot af met het benoemen van meerwaarde(n) als een voorwaarde om boer en tuinder te kunnen zijn.

Antoon Vermeer Fonds

Na de inleiding van de nieuwe voorzitter was de aandacht gericht op Antoon Vermeer. Bij gelegenheid van zijn afscheid werd het vorig jaar tijdens de internationale week van de HAS Den Bosch gestarte Internship Fund International Coöperation (IFIC) omgedoopt tot Antoon Vermeer Fonds. Dit fonds is bedoeld om HAS-studenten extra te stimuleren om stage te lopen bij een project dat is gericht op de ontwikkeling van land- en tuinbouw in een ontwikkelingsland. Ook ontving Vermeer een boek over zijn bestuurlijke periode bij de ZLTO.

ZLTO Initiatiefprijs 2009

Het Leerwerktraject Glastuinbouw Steenbergen (LGS) is de winnaar van het ZLTO-initiatief van het jaar 2009. LGS is een samenwerkingsverband van negen ondernemers uit het glastuinbouwgebied Steenbergen. De jury vindt LGS "een uniek project, omdat deze praktijkopleiding geïnitieerd is door de ondernemers / werkgevers. Zij zijn degene die de kar hebben getrokken, veel zelf hebben bekostigd en zelf scholen hebben benaderd om de samenwerking mee te starten. Dat maakt het initiatief tot een succes."

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland.
De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.



Ingezonden persbericht