Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 9 december 2009

ZwerfAfvalPakkers beloond met speldje

Schoonmaken loont. De gemeente Amersfoort bedankt ook dit jaar, samen met Stichting Nederland Schoon, actieve bewoners voor het schoonhouden van hun omgeving. Het gaat om mensen die vaak al jaren actief zijn om het zwerfafval in hun eigen buurt op te ruimen. Op donderdag 10 december worden deze 'ZwerfAfvalPakkers' (ZAP) door de gemeente in het zonnetje gezet.

Wethouder Hans van Daalen reikt aan vijftien inwoners van Amersfoort variërend van basisschoolleerlingen tot gepensioneerden een ZAP-speldje uit. Deze mensen hebben zich het afgelopen jaar actief ingezet om de zwerfafval in de woonomgeving op te ruimen. Daarmee zijn zij volgens de gemeente een voorbeeld voor anderen in de wijk.

Iedereen maakt gebruik van de openbare ruimte
Wethouder Hans van Daalen: "De openbare ruimte is van ons allemaal en iedereen maakt er gebruik van. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat er geen afval op straat terechtkomt. Helaas gebeurt dat wel. Amersfoorters die zich inzetten om hun woonomgeving schoon te houden zetten wij bij de uitreiking van de ZAP-speldjes in het zonnetje."

Landelijke viering
Op 10 december worden in tientallen gemeentes in Nederland inwoners bedankt voor de inzet bij het schoonhouden van de woonomgeving. Deze landelijke actie wordt georganiseerd door Stichting Nederland Schoon.

Bekendmaking fotowedstrijd
Naast de uitreiking van de ZAP-speldjes maakt Uli Schnier, directeur van Stichting Nederland Schoon, bekend wie de winnaar is van de landelijke Zwerfafval-fotowedstrijd. In de afgelopen vijf maanden konden mensen uit heel Nederland via de website www.nederlandschoon.nl/zwerfafval foto's insturen. Uit de vijf maandwinnaars wordt er uiteindelijk één winnaar gekozen.

Noot voor de redactie,