VZKC: 'Nederland moet werken aan Concentrated Solar Power (CSP)'

GOUDA, 20091210 -- Welke berichten er ook uit Kopenhagen komen, met of zonder handtekeningen onder een akkoord, de wereld zal massaal overgaan op duurzame energie en het fossiele tijdperk komt ten einde. Het klimaat laat ons geen keuze. Over maximaal een paar decennia zal de mensheid de benodigde energie opwekken uit duurzame bronnen zoals zon en wind. Als Nederland niet snel in actie komt, zal het de boot missen bij de omschakeling die daarvoor nodig is, stelt de Vereniging voor ZonneKrachtCentrales (www.vzkc.nl).

Zoals uit meerdere recente publicaties naar voren komt, zal Concentrated Solar Power (CSP, oftewel het met spiegelvelden bundelen van zonnewarmte voor het opwekken van electriciteit) een van de belangrijkste duurzame bronnen zijn, alleen al omdat de capaciteit van andere bronnen ontoereikend is. Zie bijvoorbeeld het boek "Sustainable energy, without the hot air" van David MacKay (www.withouthotair.com).

In Nederland gebeurt wel iets met windmolens en biomassa, maar veel verder komen we niet. CSP-centrales zullen we niet in eigen land gaan bouwen, want het ontbreekt aan voldoende ruimte en zoninstraling. Maar Nederland kan wel een bijdrage leveren aan het bouwen van de grote oppervlaktes CSP-centrales die onder meer in Noord-Afrika zullen verrijzen. Ook bij de aanleg van de electriciteit-transportleidingen is veel werk te verzetten. Het is belangrijk dat Nederland meedoet, om niet totaal afhankelijk te worden en technologisch achterop te raken.

Om nog een serieuze kans te maken, is snelle actie nodig. Het is wenselijk dat overheden, onderzoeksinstellingen, ingenieursbureau's, infra-projectontwikkelaars, energiebedrijven, baggeraars en machinebouwers in beweging komen en ervoor zorgen dat Nederland niet aan een stroomdraadje komt te bungelen in zijn hoekje van Europa. Er is veel te winnen: een bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem, werkgelegenheid en een betere positie op de energiemarkt.

Vereniging voor ZonneKrachtCentrales