Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stand van de stedenbouw - debat

Donderdag 10 december 2009 19.30 uur
Locatie: Het Utrechts Archief

Na jaren lijkt stedenbouw eindelijk weer in te zijn. Het belang van goede stedenbouw wordt steeds vaker gezien. De stedenbouwkundige moet hierbij positie innemen. Is dat die van toetser of ontwerper? Of juist de duizendpoot die bruggen bouwt tussen planologie, landschapsarchitectuur, architectuur, verkeer en andere vakgebieden?

Met de nota van het ministerie van OC&W, 'Een cultuur van ontwerpen: visie architectuur en ruimtelijk ontwerp, 2008' werd een startsein gegeven voor een actuele reflectie van het vakgebied. Daarmee ook de basis voor een landelijke programma stedenbouw 2010-2012 van het Stimuleringsfonds voor Architectuur. De discussie wordt inmiddels volop gevoerd.

De 0-meting stedenbouw:
Met onderzoek en lokale debatten wordt de stand van de stedenbouw op dit moment opgemaakt. Architectuurcentrum Aorta voert het debat voor Utrecht en omgeving op donderdag 10 december. Wat is het nut en de noodzaak van stedenbouw? Wat kan stedenbouw betekenen in het huidige krachtenveld en voor toekomstige opgaves? En welke rol spelen opdrachtgevers en gemeentes?

Het debat wordt ingeleid door ZUS (Zones Urbaine Sensibles). 'City, private space, public space, research and thoughts by Elma van Boxel and Kristian Koreman'

Onder leiding van Annemiek Rijckenberg, zelfstandig adviseur en lid van de VROM-raad discussiëren: Jos van Eldonk van Soeters en van Eldonk, Mariet Schoenmakers directeur AM Concepts /AM Vastgoedontwikkeling, Anna Vos hoofd studio Bouwfonds / MAB development, Peter Verschuren van Wissing stedenbouw en ruimtelijke vormgeving, met speciale gasten op de eerste rij: o.a. Harrie Bosch Wethouder ruimtelijke ordening gemeente Utrecht, Anco Schut hoofd dienst Stadsontwikkeling gemeente Utrecht , Wouter de Jong gedeputeerde van de provincie, Stefan Bendiks Stichting A12NU/ Artgineering, Rudy Stroink directeur TCN Property Projects en u in de zaal.

Aanvang:19.30 uur Locatie: Auditorium van Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28 Kosten: ¤ 5, reservveren aanbevolen via tours@aorta.nu. Meer info: www.aorta.nu

Het programma is mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Architectuurcentrum Aorta is geopend van woensdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 - 17.00 uur. Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030) 2321686.

Noot voor de redactie -