Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Watbedoeltu.nl wil politiek weer begrijpelijk maken

De kloof tussen burger en politiek wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een taalbarrière. Dat is althans het uitgangspunt van de website Watbedoeltu.nl, een digitaal platform dat politieke partijen gaat ondersteunen bij het overbrengen van hun boodschap. De website begeleidt politici tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 - een unicum in de Nederlandse politiek.

Kiezers en politici. Ze hebben elkaar hard nodig, maar ze spreken zelden dezelfde taal. Daardoor gaat de boodschap van veel politici verloren in ruis. Niet nodig, vinden de makers van de website Watbedoeltu.nl. Met een bondige schrijfstijl, heldere argumentatie en een levendig betoog is er voor politici een wereld te winnen.

Watbedoeltu.nl daagt politici uit om hun standpunten in begrijpelijke en leesbare taal weer te geven en biedt een 'vertaalservice' aan voor politici die dat niet kunnen. Volgens de initiatiefnemers ontbreekt het de meeste politici niet aan ideeën of standpunten, maar gaat het vooral mis in de communicatie. Veel politici spreken of schrijven nog een documententaal die doorspekt is van ambtelijke uitdrukkingen. Politieke stukken zijn te abstract of verliezen zich juist in details. Bovendien denken politici vaak vanuit de dynamiek van de overheid in plaats van zich te verplaatsen in de belevingswereld van de kiezer.

Watbedoeltu.nl richt zich op alle politieke uitingen die bedoeld zijn voor de kiezer, zoals brochures, magazines, verkiezingspamfletten of speeches. De website belooft politieke stukken 'in korte tijd' te vertalen naar samenhangende, leesbare en prikkelende teksten, zonder concessies te doen aan de inhoud. 'Het is niet de bedoeling om genuanceerde standpunten te versimpelen of de kiezer op Jip en Janneke-niveau aan te spreken,'zegt Chuck Sterk, een van initiatiefnemers van de website. 'We analyseren nauwgezet wat de bedoeling is van de afzender, en brengen dat vervolgens zo bondig en helder mogelijk onder woorden.'

Watdoeltu.nl is een initiatief van Axis, een ontwerpbureau dat zich heeft toegelegd op ingewikkelde communicatievraagstukken voor overheid en bedrijfsleven. Op www.watbedoeltu.nl vindt u meer informatie.

Einde bericht