Raad van State


donderdag 24 december 2009
10.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft verleend aan HB Energy voor vier warmtekrachtcentrales en twee verwarmingsinstallaties. Deze centrales en installaties staan aan de Hooghe Beer in Honselersdijk. Twee inwoners van Wateringen zijn tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. De inwoners ondervinden hinder van de olie die in de rookgassen van de warmtekrachtcentrales zit. Ook veroorzaken de rookgassen geurhinder, aldus de inwoners. (zaaknummer 200908048/2)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend voor de bouw van een woonhuis voor mantelzorg aan de Schoorswinkel in Gemert. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in november 2009 een eerder beroep van twee inwoners van Gemert tegen de vergunning ongegrond verklaard. De inwoners zijn tegen die uitspraak in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909635/2)

11.30 uur

Zitting over de boete die de minister van SZW heeft opgelegd aan een transportbedrijf vanwege overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. Een chauffeur van het bedrijf heeft bij het laden en lossen van zijn vrachtwagen een rolcontainer over zich heen gekregen. Volgens de minister had het bedrijf meer maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat dit gebeurde. De rolcontainer was bovendien te zwaar beladen, aldus de minister. Het bedrijf bestrijdt dit en komt tegen de boete in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank Zwolle-Lelystad heeft in juni 2009 een eerder beroep van het bedrijf ongegrond verklaard. (zaaknummer 200905199/1)

11.30 uur

(Deze zaak is tot nader order uitgesteld)
vreemdelingen (Wav) aan de eenmanszaak Aria Personele Dienstverlening uit Den Haag. De minister heeft een boete van EUR 38.500 opgelegd omdat bij een controle bij een slateler in Mijnsheerenland is geconstateerd dat er zeven Brazilianen en Irakezen aan het werk waren zonder dat zij in het bezit waren van een tewerkstellingsvergunning. Aria had deze mensen gedetacheerd bij de teler. Ook had zij geen kopieën van de identiteitsbewijzen van de Brazilianen en Irakezen in zijn administratie bewaard. Aria betoogt dat de minister haar geen boete mocht opleggen, omdat zij op dat moment geen werkgever meer was van de vreemdelingen. De eenmanszaak zou op het moment van de boete al zijn overgegaan in de besloten vennootschap Aria Personele Dienstverlening B.V. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2009 een eerder beroep van de eenmanszaak ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904857/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hoogezand-Sappemeer heeft verleend voor de bouw van in totaal 27 appartementen aan de Compagniesterpoort in Sappemeer. De rechtbank in Groningen heeft in december 2009 een eerder beroep van twee inwoners van de gemeente tegen de vergunning gegrond verklaard. De stichting Woningbouw Slochteren is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200909690/2)

15.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Overijssel heeft opgelegd aan een grindmaatschappij op het Bedrijvenpark Twente in Almelo. De maatschappij mengt verontreinigd slib en fijn zand met ballastzand. Volgens het provinciebestuur is dat in strijd met de milieuvergunning. Het slib is een afvalstof en moet dus worden afgevoerd, aldus het provinciebestuur. De maatschappij heeft tegen de dwangsom bezwaren ingediend bij het provinciebestuur. In afwachting van de behandeling van die bezwaren, verzoekt zij de Raad van State de dwangsom voorlopig te schorsen. De maatschappij vindt zij te veel geld moet investeren om het proces te veranderen. (zaaknummer 200909118/1)