Raad voor Cultuur positief over Wet op de vaste boekenprijs

28/12/2009 15:23

Raad voor Cultuur

De Raad voor Cultuur is van mening dat de Wet op de vaste boekenprijs niet fundamenteel hoeft te worden aangepast. De Raad kan zich vinden in de drie door de minister voorgestelde wetswijzigingen over een oplossing voor de toename van de buitenlandse internetverkoop, het herstellen van de auteurs- en werknemerskortingen en het uitsluiten van uit het buitenland geïmporteerde bladmuziekuitgaven.

De wet beoogt een goede landelijke spreiding te verkrijgen van het aantal verkooppunten van boeken en een pluriform aanbod van titels. Volgens de Raad zijn die doelstellingen gehaald: de infrastructuur lijkt te voldoen, het aantal verkooppunten is niet of nauwelijks gedaald en het aanbod is na invoering van de wet, wat betreft diversiteit, vrijwel gelijk gebleven.

De Wet op de vaste boekenprijs werd op 1 januari 2005 van kracht. Minister Plasterk (OCW) moet binnen vijf jaar verslag doen aan het parlement over de doeltreffendheid en de effecten van de wet in de praktijk. Hij heeft voor die evaluatie diverse onderzoeken laten uitvoeren. De resultaten daarvan geven volgens de Raad geen aanleiding de Wet op de vaste boekenprijs fundamenteel aan te passen. Verder geeft de minister aan een onderzoek te willen starten naar de gevolgen van de digitalisering voor het boekenvak. De Raad adviseert de minister om daarvoor een monitorsysteem op te zetten omdat een dergelijk eenmalig onderzoek bij publicatie al achterhaald kan zijn.

Het gehele advies is te lezen op www.cultuur.nl