Gemeente Amsterdam


en Nieuwfeest

---

Oud en Nieuwfeest

Voor het eerst op Museumplein

16 december 2009
-
Thea Bielsma

Oliebollen, bubbels en vuurwerk: voor veel Nederlanders is Oud en Nieuw het uitbundigste feest van het jaar. Dit jaar wordt het feest voor het eerst op het Museumplein gevierd, vanaf 21.00 uur. En ook: hoe houden we het gezellig?

Op Oudejaarsavond 31 december 2009 biedt het Museumplein vanaf 21.00 uur een groots eventspektakel onder de titel `Het Staatsloterij Oud en Nieuw Feest; Nederland telt af'. Het is het `nationale Oud en Nieuwfeest' dat vanaf 23.00 uur ook rechtstreeks wordt uitgezonden op SBS6.

Museumplein

De belangstelling van bezoekers voor dit evenement afgelopen jaren op de Dam is inmiddels zo groot, dat moest worden uitgeweken naar het Museumplein. Gedurende de avond treden diverse artiesten op. De hoofdact is Marco Borsato en het geheel wordt gepresenteerd door Beau van Erven Dorens en Tooske Ragas. Met het oog op de vele buitenlandse toeristen die tijdens Oud-en-Nieuw in Amsterdam zijn is de presentatie in zowel het Nederlands als Engels.

Foto van het feest op de Dam foto gemeente Amsterdam

Zijt op tijd

Ook de capaciteit van het Museumplein is niet onbeperkt, want het feestterrein is omgeven met hekken die dichtgaan als het bezoekersterrein vol is. De ingang is bij het Concertgebouw, aan de Van Baerlestraat. De toegang is gratis, maar er vindt wel een controle plaats. Op het terrein gelden een aantal huisregels. Het is namelijk niet de bedoeling dat mensen vuurwerk of glaswerk mee naar binnen nemen. Behalve de optredens op het hoofdpodium zullen er in tenten ook andere artiesten acte de présence geven. Bovendien kunt u er alcoholvrije en lichtalcoholische dranken kopen.

Programma

* 21.00 uur: Aanvang voorprogramma
* 22.00 uur: Voorprogramma & opnames TV
* 22.50 uur: Optreden Marco Borsato
* 23.55 uur: Trekking Jackpot
* 23.59 uur: Aftellen
* 00.00 uur: Vuurwerkspektakel
* 00.05 uur: Einde vuurwerk, afterparty met DJ * 01.00 uur: Einde evenement

De beelden vanaf het Museumplein gaan rond 00.00 uur over de hele wereld, met als achtergrond het wereldberoemde Rijksmuseum en een spetterend vuurwerk. Het belooft een gezellig en feestelijk evenement te worden.

Regels op het Museumplein

poster van de campagne Afkoelen of aangifte Ondanks alle feestvreugde die de Nieuwjaarsnacht met zich meebrengt, openen de tv-journaals op 1 januari traditioneel met meldingen van ongeregeldheden. Het afgelopen jaar heeft de gemeente er alles aan gedaan om bezoekers op de hoogte te brengen van de regels die nodig zijn voor een maximale veiligheid van publiek en hulpverleners. Dat werkte. Het aantal incidenten was daardoor lager dan het jaar daarvoor. Vandaar dat de gemeente dit jaar de regels rond Oudejaarsnacht nog eens nadrukkelijker onder de aandacht wil brengen van iedereen die in die nacht de straat op gaat: * geen vuurwerk
* geen glaswerk
* geef gehoor aan de aanwijzingen van de organisator en de politie.

Als iedereen zich aan bovenstaande regels houdt kunnen we er met z'n allen een spetterend feest van maken!