NCRV

Het 3e Testament

Afl.2; Wie het kleine niet eertâ¦

Dinsdag 26 januari

rond 22.45 uur, Nederland 2

Aandacht voor wat klein lijkt, maar waardevol is!

In deze 2de aflevering besteedt Het 3e Testament aandacht aan ogenschijnlijk kleine dingen, die echter van grote waarde kunnen zijn. Er wordt daarom even stil gestaan bij zaken die dus op het eerste gezicht wellicht niet zo in het oog springen, maar die het waard zijn om te behouden.

Bijvoorbeeld de weinige natuur in de grote stad. âEr bestaat een hele wereld naast ons, waar de meeste mensen geen weet van hebben...â zegt stadsecoloog Remco Daalder uit Amsterdam. Hoe waardevol die wereld is, blijkt wel uit het feit dat natuur in de stad een goed middel blijkt tegen ADHD bij kinderen of depressie en zwaarlijvigheid bij volwassenen. Kijk vooral ook eens omhoog als je op de Amsterdamse Albert Cuyp markt looptâ¦

In deze aflevering ook een pleidooi van kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper, die talloze kinderboeken op zijn naam heeft staan waaronder âJosjeâ en âDe Rode Zwaanâ.

Je kunt een kind namelijk geen groter plezier doen dan het een goed kinderboek te geven en er bestaat geen beter middel om de fantasie te prikkelen, het taalgevoel te verbeteren en kinderen voor te bereiden op het âechteâ leven. Weg achter die computer dus en lezen maar, is het devies van Kuyper.

Tot slot filosoof en schrijfster Joke Hermsen. Zij schreef een boek over de tijd, of liever: over ons vermeende gebrek aan tijd, waardoor het leven gejaagd en oppervlakkig wordt. Hoe krijgen we weer rust in ons lijf en leven? Hét recept tegen stress is volgens Joke Hermsen een âlangzame toekomstâ, die niet wordt gedicteerd door de klok.