Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Honorair consulaat Litouwen in Hoogezand-Sappemeer (persbericht 003, 2010)

Mevrouw Lina van Kesteren-SotniÄenkaité is de beoogd honorair consul voor de republiek Litouwen in Noord-Nederland. De vestigingsplaats is de gemeente Hoogezand-Sappemeer, een exacte locatie is nog niet bekend. Mevrouw Van Kesteren is in de toekomst hét contactpunt voor het noordelijk bedrijfsleven dat zaken wil doen in of met Litouwen, maar ook voor met name Baltische ondernemers die in het consulaat in Noord-Nederland een zakelijk vertrekpunt kunnen zien. De honorair consul richt zich ook het versterken van de culturele uitwisseling en de kennisnetwerken.

Deze vestiging van een honorair consulaat vloeit voort uit contacten van het Noord-Nederlandse bedrijfsleven en de gemeente Hoogezand-Sappemeer met Litouwen, aangevuld met de inzet van Nordconnect (onderdeel van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), bestaand uit de drie noordelijke provincies). Â

Een honorair consul is een persoon die aangesteld wordt door een overheid om diens belangen te gaan behartigen in een ander land. In tegenstelling tot âtraditioneleâ diplomaten zijn honoraire consuls burgers die deze functie als neventaak uitvoeren. Zij maken geen deel uit van een ambtelijke organisatie of de overheid.

Hoogezand-Sappemeer is zeer verheugd over en vereerd met de komst van het honoraire consulaat naar de gemeente. De gemeentelijke contacten met de ambassadeur van de republiek Litouwen in Nederland, de heer Vaidotas Verba, hebben het proces in 2009 in een stroomversnelling gebracht. In september vond er bijvoorbeeld al een ontmoeting plaats tussen een gezelschap middelgrote en grote ondernemers uit Hoogezand-Sappemeer en de ambassadeur. Het proces voor de vestiging van een honorair consulaat heeft meer dan een half jaar geduurd.

Â

Introductie

Tijdens de viering van de Onafhankelijksdag van Litouwen op donderdagmiddag 18 februari in de Martinikerk in Groningen zal de ambassadeur onder andere mevrouw Van Kesteren officieel introduceren. Wethouder Luijckx zal daar aansluitend een presentatie over Hoogezand-Sappemeer geven. Om 17.15 uur vindt de opening plaats van de tentoonstelling Lithuania: Culture and History. Deze bijzondere reizende tentoonstelling is op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari voor het publiek toegankelijk. Aansluitend gaat de tentoonstelling naar de Verenigde Staten.

Â