Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 09.45 uur

Utrecht, 26-01-2010

Taarttruc: geef nooit uw pincode

IJSSELSTEIN Een bejaarde vrouw werd middels een taarttruc op vrijdag 22 januari van haar pinpas beroofd. Later werd hier geld mee opgenomen.

Op vrijdagmiddag belden twee vrouwen op het Eurovisieplein aan bij de woning van een 80-jarige vrouw. Zij deed open en de vrouwen gaven haar zogenaamd namens het buurthuis een taart. Gezien die vriendelijkheid liet de bewoonster hen binnen, waarna zij na korte tijd vertrokken.

Die avond ontdekte zij dat haar bankpas was gestolen. Dezelfde avond werd zij gebeld en werd op een listige manier haar pincode ontfutseld.

Op maandag 25 januari vertelde de bejaarde vrouw het verhaal aan haar dochter. Die vertrouwde het meteen niet. Bij navraag bij de bank bleken al meerdere duizenden euros van haar rekening te zijn opgenomen.

Nooit pincode geven

De politie adviseert nooit en te nimmer uw pincode aan een vreemde bekend te maken, ook niet als daar door een (zogenaamde) medewerker van de politie, bank of bedrijf naar wordt gevraagd. Een (echte) medewerker van de politie, bank of bedrijf zal nooit naar uw pincode vragen! Mocht uw pinpas zijn gestolen, laat de bankpas dan direct door uw bank blokkeren.

Waarom doet u dat?

VIANEN Een vrouw trok op maandag 25 januari de aandacht van een agent. Dat resulteerde in de aanhouding van een vriend van haar.

Rond 20.10 uur voerde een agent op de Aime Bonnastraat een controle uit. Daarbij vroeg hij van meerdere geparkeerde autos het kenteken na. Terwijl hij daar mee bezig was, kwam een vrouw naar hem toe en vroeg waarom hij haar auto natrok. De agent had het kenteken van de auto echter niet nagetrokken, maar gezien de aandacht die de vrouw er nu op vestigde, besloot hij dat toch maar te doen. Daaruit bleek dat de auto pas kort op naam was gezet en nog niet als verzekerd te boek stond. De agent sprak haar daar op aan, waarna zij de bestuurder van de auto, een vriend van haar, belde.

De bestuurder, een 21-jarige man uit Den Haag, kwam naar de auto toe. Hij bleek nog drie vonnissen voor 885 euro of 25 dagen vervangende hechtenis open te hebben staan. Daarop hield de agent hem aan en bracht hem over naar het politiebureau. De verdachte betaalde de 885 euro, waarna hij het politiebureau mocht verlaten.