Gemeente Castricum

Gemeente sluit aan bij Noord-Hollandse duurzame energie in NHEC

De gemeente Castricum wil gaan deelnemen in de Noord-Hollandse coöperatie die lokale, duurzaam opgewekte energie levert. Daarmee stimuleert de coöperatie ook de economie en werkgelegenheid in die sector in Noord-Holland. De stap die de gemeente neemt, past als klimaatproject in het gemeentelijk beleidsplan âDuurzaam omgevenâ.

Wat is de NHEC?

De Noord-Hollandse Energie Coöperatie (NHEC) werd eind 2008 opgericht door LTO-Noord, ECN, VNO-NCW West, HVC-groep, NoordWest8, Teamwork Technology, Vereniging Windturbine-eigenaren Noord-Holland, Agriport A7, Ooms Avenhorn, ATO-NH en de provincie Noord-Holland. De coöperatie wil uitgroeien tot een energiebedrijf dat 100% lokaal opgewekte duurzame energie produceert en levert in Noord-Holland. Bovendien wil de coöperatie hierdoor de regionale economie en werkgelegenheid bevorderen. De NHEC streeft ernaar dat in 2030 50% van alle duurzame energie in geheel Noordwest Holland door haar wordt geleverd.

Andere gemeenten die inmiddels deelnemen zijn Wieringermeer, Wieringen, Zijpe, Schagen, Harenkarspel, Niedorp, Den Helder, Bergen.

Â

Waarom Castricum?

De Castricumse deelname aan de coöperatie past in het gemeentelijk beleidsplan âDuurzaam omgevenâ. Eén van de klimaatprojecten die uitgevoerd worden in de komende vier jaar is âDuurzame Energie opwekkingâ, waarin eigen duurzame energie moet worden opgewekt (1% in 2010 en daarna een jaarlijkse verhoging met 1%). Via deelname aan de NHEC is deze doelstelling haalbaar geworden. Bovendien onderstreept het NHEC-lidmaatschap het groene en duurzame karakter van de Castricum.

Â

SLOK

De financiële bijdrage hiervoor betaalt de gemeente uit de Stimuleringsregeling Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK), dat gericht is op het ondernemen van structurele activiteiten en het treffen van maatregelen die zijn gericht op de reductie van broeikasgassen. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de kabinetsdoelstellingen.

Â

Wachten op goedkeuring

De gemeenteraad van Castricum heeft nog de mogelijkheid om wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Daarna moeten ook Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland nog haar goedkeuring geven aan het lidmaatschap. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid medio februari afgerond zijn.

Â

Â

Duurzaamheid en milieu