Gemeente Castricum

Nieuwe organisatie gaat vluchtelingen begeleiden

De gemeenten Castricum, Heemskerk en Uitgeest dragen met ingang van 1 januari 2011 de begeleiding van vluchtelingen en generaal-pardonners over aan de organisatie Inova. De samenwerking met de Stichting Vluchtelingenwerk Noordwestholland wordt met ingang van diezelfde datum opgezegd. De gemeenten namen hun besluit op grond van een vergelijkend onderzoek naar de uurprijzen voor deze vorm van maatschappelijke begeleiding.

De Stichting Vluchtelingenwerk Noordwestholland verzorgt al vele jaren de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en generaal-pardonners in de IJmond. De gemeente Castricum fungeert daarbij sinds tien jaar als centrumgemeente voor de activiteiten van de stichting. Terwijl de groep vluchtelingen de laatste jaren in omvang afnam, bleef de subsidie aan de stichting op eenzelfde niveau (ter indicatie, voor 2010: ⬠71.500). Om die reden besloten de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Castricum in november 2008 tot het instellen van een vergelijkend onderzoek, een zogenaamde âbenchmarkâ.

Â

Afgelopen november hebben Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Castricum de resultaten van de benchmark besproken. Daarbij bleek dat de Stichting Vluchtelingenwerk Noordwestholland voor haar activiteiten een forse verhoging van de huidige subsidie berekende. De gunstigste aanbieding voor de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen werd gedaan door Inova. Mede in het licht van de economische recessie en de bijbehorende bezuinigingen hebben de gemeenten Heemskerk, Uitgeest en Castricum daarom besloten om de subsidierelatie met de Stichting Vluchtelingenwerk Noordwestholland per 1 januari 2011 te beëindigen. De gemeente Beverwijk zal hier op een later tijdstip een besluit over nemen.

Met Inova worden op korte termijn onderhandelingen geopend over de wijze waarop deze organisatie de maatschappelijke begeleiding voor de vier gemeenten invulling gaat geven.

Â