Geïntegreerde mediabeleving voor voetbalsupporters

26/01/2010 10:00

Novay

INTRO:

PSV heeft vrijdag meegewerkt aan een bijzondere proef van het Europees onderzoeksconsortium iNEM4U, om de werelden van multimedia, mobiele communicatie en de beleving van een voetbalwedstrijd volledig met elkaar te integreren.

TEKST:

Mensen maken al jaren dankbaar gebruik van alle moderne media- en communicatiemiddelen, maar de verschillende werelden zijn nog steeds gescheiden. In een consortium bouwde technologisch topinstituut Novay daarom onder de noemer iNEM4U aan een 'interactieve mediabeleving'. Rondom de competitiewedstrijd PSV - N.E.C. vond er een experiment plaats, waarbij toeschouwers vanuit het stadion hun indrukken deelden met hun vrienden op afstand.

Verrijkte mediabeleving

Het principe is dat mensen die in het stadion naar een voetbalwedstrijd kijken met hun mobiele telefoon foto's en filmpjes maken en die via het mobiele netwerk delen met anderen die thuis zijn. Zij zien dat materiaal als een klein venster op hun tv verschijnen en geven daarop via chat hun commentaar. Deze verrijkte, geïntegreerde mediabeleving werd afgelopen vrijdag uitvoerig getest vanuit Eindhoven door het onderzoeksconsortium iNEM4U.

Fanbeleving vergroten

Het bijzondere van het iNEM4U-platform is dat het verschillende technische domeinen verenigt en een heel andere beleving op basis van extra diensten of de eigen inbreng van de gebruiker mogelijk maakt. Niet alleen consortiumpartners zoals Logica en HP zien daar mogelijkheden in, maar ook clubs als PSV die op deze wijze de fanbeleving willen vergroten en de afstand tussen thuis en stadion verkleinen. Op basis van het iNEM4U platform levert T-Mobile de UMTS verbindingen die het mogelijk maken om belangrijke momenten met elkaar te delen. Daar waar sociale en traditionele media elkaar ontmoeten in één geheel, liggen kansen voor nieuwe diensten door derden spreekwoordelijk voor het oprapen.

Platform en partners

Het iNEM4U platform is een verzameling softwaremodules waarmee het eenvoudiger wordt media en diensten uit verschillende technische omgevingen te integreren en aan te bieden, zoals tv-uitzendingen en filmpjes van mobiele telefoons. Het platform maakt gebruik van gestandaardiseerde technologieën zoals CE-HTML en 3G netwerken. iNEM4U, dat staat voor Interactive Networked Experiences in Multimedia for You, wordt financieel gesteund vanuit het Zevend Kaderprogramma van de Europese Unie. Projectleider Novay werkt daarin samen met partners Philips, NEC (Duitsland en GB), HP (Frankrijk), Logica, het Noorse Telenor, en het Duitse IRT en Fraunhofer Fokus. Het project wordt in maart 2010 afgerond. Meer informatie over het project vindt u op www.novay.nl/okb/projects/inem4u/4539.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.novay.nl/okb/projects/inem4u/4539


Noot voor de redactie:

NOOT VOOR DE REDACTIE,