Gemeente Bergambacht


Restauratie Laurentiustoren

---

Bergambacht, 26 januari 2010

Na een voorbereidingsperiode van ruim een jaar begint binnenkort de restauratie van de Laurentiustoren aan de Kerksingel in Bergambacht.

De kerk stamt ongeveer uit 1125 en is daarmee één van de oudste kerken van de Krimpenerwaard. De zanddonk waarop de kerk is gebouwd ligt opvallend hoger dan het omliggende gebied, en was daarmee een ideale plek voor een kerk, zeker in een tijd waarin de rivier De Lek nogal eens buiten haar oevers trad.

In de loop van de eeuwen is de kerk behoorlijk uitgebreid, maar heeft ze het ook af en toe zwaar te verduren gehad. Zo verwoestte in 1674 een grote orkaan een groot deel van de kerk, en stonden na de brand in 1891 alleen nog een paar zwartgeblakerde muren overeind. De kerk werd dus al verschillende keren gerestaureerd, voor het laatst in de periode 1972 -1974.

Het herstel van de Laurentiuskerk is een kostbaar project. Omdat de kerk een rijksmonument is en de overheid wil voorkomen dat monumenten door slecht onderhoud in verval raken, draagt ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een steentje bij in de vorm van een subsidie van ruim 200.000.

Bereikbaarheid en planning
Koninklijke Woudenberg uit Ameide gaat de klus klaren en start binnen een paar weken met de restauratie. De werkzaamheden in grote lijnen:
* vervangen van circa 7500 rijnformaat stenen verspreid over de 4 geledingen van de kerktoren;

* grotendeels vervangen van het voegwerk van de kerktoren;
* behandelen van de hele houtconstructie tegen aantasting van insecten en schimmels;

* vervangen van circa 50 stuks schubleien in oud-duitse dekking (rijndekking) op de kap van de kerktoren;

* het vervangen van de galmplanken;

* diverse schilder- en bouwkundige werkzaamheden.

Voor het uitvoeren van bovengenoemde werkzaamheden is het noodzakelijk om de volledige kerktoren in de steigers te plaatsen. De aannemer begint dan ook met het plaatsen van het steigerwerk en de goederenlift, en met het inrichten van het werkterrein. De oplevering is naar verwachting rond 1 oktober 2010.

Overlast
Tijdens de hele periode zal er alles aan gedaan worden om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. De hoofdingang van de kerk blijft voor bezoekers toegankelijk. Ook alle panden en het benzinestation in de omgeving van de kerk blijven tijdens het hele proces bereikbaar.

Helaas is het niet te voorkomen dat regelmatig bouwverkeer over de Voorstraat, de Raadhuisstraat en de Kerksingel zal rijden. Eventuele schade wordt na de oplevering van de gerestaureerde Laurentiustoren aangepakt door de genoemde straten te voorzien van nieuwe bestrating.


---