Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Vakmensen

26 januari 2010, Utrecht


------

CNV Vakmensen met poortacties in strijd met DSM

Verlenging acties bij DSM aanstaande

Het is menens. De poortacties bij Chemelot, het immense terrein van DSM bij Geleen krijgen vrijwel zeker een vervolg. De ruim duizend actievoerders en vele van hun collega's die daardoor het werk niet konden bereiken toonden zich dinsdagochtend van harte bereid tot meer actie voor een goede cao.

'Wij doen dit om DSM te laten inzien dat ze echt met een reëel bod moet komen voor de cao', stelt onderhandelaar Ron Smeets in een toelichting op de acties.

DSM moet met een waterdichte afspraak over werkgelegenheid over de brug komen. Die afspraak moeten gelden gedurende de looptijd van de nieuwe cao, nu nog tot 31 december 2010. Zo'n afspraak moet al te gemakkelijk reorganiseren blokkeren. Smeets: 'Alleen als glashard blijkt dat de omstandigheden dramatisch zijn gewijzigd valt er over aanpassing van die regel te praten.' Smeets eist namens de bond tevens een gedetailleerd gesprek over de reeds aangekondigde reorganisatie. Die zou 350 voltijds-arbeidsplaatsen moeten kosten.

CNV Vakmensen wil voor de DSM'ers verder een loonsverhoging van 2 procent per januari van dit jaar. En een eenmalige uitkering, ter compensatie van het loonoffer dat de mensen al brachten in 2009.

De poortactie van vanochtend bij DSM Limburg BV (DSM LBV) vormde de opmaat voor soortgelijke en andere acties bij alle DSM-vestigingen. Dat zijn DSM Gist (Delft), DSM Resins (Zwolle, Schoonebeek, Hoek van Holland), DSM Pharma (Venlo), DSM Biologics (Groningen), DSN Neo resins (Waalwijk) en DSM Special Products (Rotterdam).

Als er ook dan nog geen adequaat antwoord is van de DSM-directie volgen in toenemende zwaarte meerdere acties. Volgende week maandag wordt dan het DSM-kantoor in Sittard bezet. Als het nodig blijkt zal het daarna zelfs uitdraaien op algehele werkstakingen. Daardoor komt het totale chemisch concern krakend tot stilstand. Weer opstarten van de complexe processen betekent dan al gauw dagenlang productieverlies.