Maandelijks ruim 2.6 miljoen bezoekers voor dorpshuizen en wijkcentra

26/01/2010 11:30

Oranje Fonds

'Niet stoffig, maar sociaal'

Per maand ruim 2.6 miljoen unieke bezoekers voor dorpshuizen en wijkcentra

Uit onderzoek in opdracht van het Oranje Fonds blijkt dat buurt-, wijk- en dorpscentra per maand maar liefst 2,6 miljoen unieke bezoekers trekken. Het gros van de Nederlanders beschouwt deze ontmoetingsruimtes als 'onmisbaar' en essentieel voor de onderlinge verbondenheid. Het is het eerste onderzoek in Nederland naar de beeldvorming en het gebruik van deze ruimtes. Vandaag maakt het Oranje Fonds de resultaten bekend op de conferentie Binding in de Buurt, waar de Prins van Oranje als beschermheer van het fonds aanwezig is.

Het Oranje Fonds investeert jaarlijks ruim 4 miljoen euro in ontmoetingsruimtes. Dit geld gaat vooral naar de infrastructuur, zoals verbouwingen. Het fonds zet een nieuwe koers in, waarin de focus verschuift naar activiteiten. ,,Het Oranje Fonds wil niet alleen financieel bijdragen, maar ook zorgen voor nieuwe kennis, ideeën en contacten. Om dat goed te kunnen doen, is er inzicht nodig in de sector. Dit onderzoek verschaft dat", aldus Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds.

Bijna iedereen, 91%, weet de weg te vinden naar een ontmoetingsruimte in het dorp of de wijk, is te concluderen uit het onderzoek. 45% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft in 2009 zo'n gemeenschapsaccommodatie bezocht. Ruim 30% hiervan gaat er minimaal een keer per week naar toe. Culturele activiteiten zijn favoriet, die worden met 26% het meest bezocht.

Nederlanders bestempelen de ontmoetingsruimtes niet als stoffig of geldverslindend, maar als sociaal, positief en toegankelijk. Ze dragen bij aan de samenhang (68%) en helpen voorkomen dat mensen in een isolement raken, zegt ruim 67%. Toch is er nog een redelijk grote groep die ze als slecht of zeer slecht beoordeeld (22%). Dat zijn, opvallend genoeg, hoofdzakelijk mensen zijn die geen ontmoetingsruimtes bezoeken.

De talloze organisaties die activiteiten organiseren in ontmoetingsruimtes, kunnen lering trekken uit het onderzoek. Zo blijkt dat Nederlanders matig tot redelijk op de hoogte zijn van de programmering. ,,Onder meer voor wat betreft de promotie is er dus nog werk aan de winkel! Gezien het positieve beeld over de ontmoetingsruimtes, zal het zeker lonen mensen meer en beter te informeren over het activiteitenaanbod."

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 24 miljoen euro aan organisaties en initiatieven die de sociale cohesie versterken in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het fonds. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en De Lotto.





http://www.oranjefonds.nl