Gemeente Overbetuwe


N837 krijgt de naam Cara Baltussen-allee

---

Cora Baltussen (1912 â 2005) was een verpleegster in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 ontmoette ze als eerste Nederlandse de parachutisten van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, geleid door de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski. Als medewerkster van het Rode Kruis verzorgde Cora Baltussen de geworden.
Na de oorlog was mevrouw Baltussen medeoprichtster van de Stichting Driel-Polen. Ook zorgde zij ervoor dat het dorpsplein in Driel werd omgedoopt in Sosabowskiplein. Ze bleef haar hele leven contact houden met de Poolse bevrijders. Ze zette zich ervoor in dat de Polen alsnog militaire onderscheidingen kregen, waaronder de Militaire Willems-Orde.
Een vrouw met nationale en internationale bekendheid door haar verdiensten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Erkenning

De gemeente Overbetuwe gaat het Overbetuwse deel van de N837 (de weg die de A50 verbindt met de Grote Molenstraat in Driel/Elst) vernoemen naar haar. De straat krijgt de naam Cora Baltussen-allee, met als onderschrift âmoeder van de Sosabowksi Brigadeâ. Hiermee eert de gemeente mevrouw Baltussen voor haar verdiensten. Stichting Driel-Polen en de familie Baltussen zijn bestrokken geweest bij de naamkeuze. De Straatnaamcommissie was unaniem in haar voorstel naar het college van burgemeester en wethouders toe. Er wordt namelijk wel afgeweken van het eigen beleid van de gemeente. Normaal gesproken worden geen straten vernoemd naar mensen tenzij ze tenminste tien jaar geleden overleden zijn. Voor Cora Baltussen wordt een uitzondering gemaakt.