Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,
Met deze brief geef ik antwoord op vragen van het lid Van Velzen (SP), ingezonden op 31 december 2009, over het Europese importverbod op zeehondenbont.

1
Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de implementatie van het Europese importverbod van zeehondenproducten?1 Het Europese verbod op voor het op de markt brengen van zeehondenproducten is van toepassing met ingang van 20 augustus 2010.2 Implementatie zal uiterlijk op die datum moeten plaatsvinden. Op dit moment wordt op Europees niveau uitvoeringsregelgeving tot stand zijn gebracht. Tegelijkertijd wordt de nationale implementatie voorbereid.

2.
Wat is uw standpunt over de mogelijkheden om het Europese verbod op de import van zeehondenproducten te omzeilen, zoals de import afkomstig van de zogenaamde "managementjacht"?
De door u genoemde uitzondering van het verbod op het op de markt brengen van zeehondenproducten is zeer beperkt van aard en aan strikte voorwaarden gebonden. Gelet daarop acht ik de kans zeer klein dat met deze uitzondering het Europese verbod zou kunnen worden omzeild.

1 Nu.nl, 5 mei 2009, "Europees verbod op handel in zeehondenbont"
2 Verordening (EG) nr. 1007/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 betreffende de handel in zeehondenproducten (PbEU L286). Juridische Zaken
Team natuur en
gebiedsinrichting
Datum

25 januari 2010
Onze referentie

109398
Pagina 2 van 2

3
Kunt u aangeven hoeveel zeehondenproducten per jaar in Nederland in- en uitgevoerd werden vóór het nationale verbod?
Die handel was gering. Het ging hierbij met name om zeehondenolie en mogelijk zeehondenbont. Exacte cijfers daarover kunnen niet worden verstrekt, omdat deze producten in de statistische overzichten veelal deel uitmaken van een meer algemene productgroep, zoals olie van zeezoogdieren of bontproducten, zonder dat daarbij wordt aangegeven of deze producten afkomstig zijn van zeehonden.
4.
Kunt u aangeven hoe het momenteel staat met de doorvoer van zeehondenbont in de Europese Unie? Kunt u daarbij specifiek ingaan op de situatie per lidstaat? Er zijn geen gegevens bekend over de doorvoer van zeehondenbont, omdat doorvoer van deze producten als zodanig niet apart wordt bijgehouden.
5.
Deelt u de mening dat het Europese handelsverbod een verslechtering is van de huidige Nederlandse situatie, doordat doorvoer van zeehondenbont via Nederland nu wel is toegestaan? Zo ja, bent u bereid de nationale wetgeving boven de Europese te stellen, aangezien het hier om een appel op de publieke moraal gaat? Zo nee, waarom niet?
Het Europese handelsverbod is, anders dan het oorspronkelijke Commissievoorstel, in grote lijnen gelijk aan het Nederlandse handelsverbod in zeehondenproducten. Dat het op onderdelen afwijkt van het Nederlandse handelsverbod beschouw ik niet als een verslechtering van betekenis. Immers daar staat tegenover dat er vanaf 20 augustus 2010 een handelsverbod van kracht zal worden dat geldt voor het gehele Europese grondgebied en dat het - anders dan het Nederlandse verbod - voor alle soorten zeehonden geldt. Het spreekt voor zich dat een dergelijk verbod, gelet op de omvang van de Europese markt, uiteraard meer effect heeft dan een nationaal verbod. Ik beschouw dat als een goed onderhandelingsresultaat.

6.
Kunt u aangeven wat de Europese mogelijkheid om deze producten door te voeren gaat betekenen voor de omvang van de internationale handel in zeehondenbont? Dat is moeilijk aan te geven. Ten algemene geldt dat de internationale handel in zeehondenproducten niet afhankelijk hoeft te zijn van doorvoer door Europa.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg