FNV

Persbericht

FNV: Werkgevers onbarmhartig naar asbestose-slachtoffers

'Het is niet goed dat schijnbaar enkele 'asbestboeren' in de achterban van VNO-NCW dit weten tegen te houden.' FNV-bestuurder Leo Hartveld hekelt het verzet van de werkgeversorganisaties om voortaan ook werknemers met asbestose (levensbedreigende aandoening van longen en luchtwegen) in staat te stellen voor een schadevergoeding een beroep te doen op het Instituut Asbest Slachtoffers (IAS). Nu kunnen alleen mensen met mesothelioom (asbestkanker) daar terecht.

Hartveld riep de werkgevers, die samen met vakbeweging en overheid het Asbestconvenant hebben gesloten, in een toespraak ter gelegenheid van het 10-jarige bestaan van het IAS op de problemen snel op te lossen. De huidige situatie betitelde hij als 'betreurenswaardig', omdat het aantal asbestosepatiƫnten jaarlijks slechts een 'handvol' is: dus financieel te verwaarlozen.

Hartveld pleitte er ook voor de voorschotten die het IAS verstrekt te verhogen van 17.500 naar 25.000 euro. Zo wil de FNV de ongelijkheid verkleinen die ontstaat als het tot een definitieve uitkering komt. Wanneer een werkgever of verzekeraar optimaal meewerkt, bedraagt de maximale uitkering 56.000 euro. Maar vaak is het lager, omdat bijvoorbeeld de vroegere werkgever failliet is. Wel mag het asbestslachtoffer dan het voorschot behouden.

Kritisch was Hartveld naar minister Donner die een scherper toezicht heeft beloofd op de asbestverwijderaars. Maar volgens de FNV-bestuurder is er nog steeds sprake van een totaal gebrek aan overzicht en controle.

Op de bijeenkomst aanwezige ambtenaren van Donner riep Hartveld op onderzoek te doen naar illegale import van asbesthoudende producten. Zo blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat er in 2008 voor 34.000 dollar ons land binnenkwam. Een jaar eerder was dat voor 194.000 dollar. Hartveld noemde dat 'vreemd', omdat Nederland sinds 1993 een invoerverbod kent en Europa sinds 2005. Hij constateerde ook dat het weliswaar geen enorme bedragen zijn. Maar als het als het bijvoorbeeld om pakkingen gaat, is al gauw sprake van honderdduizenden gevaarlijke materialen.