TenneT


Definitieve tracé-alternatieven Zuid-West 380 kV bekend

26-01-2010

* Start milieuonderzoek

* Nieuw hoogspanningsstation Tilburg

* Voorkeurstracé na zomer 2010 bekend

De definitieve tracé-alternatieven voor Zuid-West 380 kV, de nieuwe hoogspanningverbinding van Borsele naar West-Brabant, zijn bekend. In totaal zijn er zes tracé-alternatieven. Het (milieu) effectonderzoek naar deze alternatieven vindt gedurende de eerste helft van 2010 plaats.

De zes definitieve tracé-alternatieven volgen op de voorgestelde concept tracé-alternatieven. Deze zijn in het najaar van 2009 besproken met onder andere lokale bestuurders en omwonenden. Op basis hiervan zijn de concept tracé-alternatieven op enkele plaatsen aangepast en vormen nu de definitieve tracé-alternatieven. Het nieuwe 380 kV hoogspanningsstation waarmee de verbinding wordt aangesloten op de landelijke ring komt ten Noorden van Tilburg, het eindpunt van Zuid-West 380 kV. Drie potentiële locaties worden meegenomen in het effectonderzoek.

(Milieu) effectonderzoek
Op dit moment vindt het (milieu) effectonderzoek plaats. In dit onderzoek wordt alle milieu-informatie verzameld van de zes alternatieven, van de locaties voor het nieuwe hoogspanningstation en van het type mast (vakwerkmast versus wintrackmast). Het resultaat van dit onderzoek, het milieueffectrapport, wordt gebruikt als onderbouwing van het rijksinpassingsplan. Hierin wordt het exacte tracé van de nieuwe hoogspanningsverbinding vastgelegd.

Medio 2010 zal het (milieu) effectrapport gereed zijn. Mede op basis hiervan spreken de ministers van EZ en VROM na de zomer hun keuze uit voor het definitieve tracé. Dit doen zij in samenspraak met de ministers van LNV, Defensie en VenW. In het najaar worden weer enkele informatieavonden voor omwonenden en andere belangstellenden gehouden. Hier zal het definitieve tracé worden toegelicht.