Gemeente Andijk


Tweede kamer bezocht fusiegemeenten

26-01-2010
Ter voorbereiding van het besluit over de fusie streek een delegatie van de Tweede Kamer afgelopen vrijdag neer in de drie gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik.
Tijdens dit bezoek lieten de Kamerleden zich rondleiden en hielden een hoorzitting om goed voorbereid te zijn op het besluit voor de wetswijziging die nodig is voor de fusie en de stemming in de Tweede Kamer in februari.

De commissie werd aangevoerd door voorzitter J. Leerdam (PvdA), met aan zijn zijde de heren W. van Beek (VVD), E. Bilder (CDA), P. Heijnen (PvdA) en A. van Raak (SP). Samen met Bart Heller, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland en een aantal ambtenaren van de Tweede Kamer en Provincie werden zij in Midwoud ontvangen door de drie WAM burgemeesters. Na de koffie startte een rondrit door de drie gemeenten. Langs de dorpskernen van Midwoud, Oostwoud en Hauwert via de Frisiaweg naar Wervershoofen daar over het bedrijventerrein WFO en glastuinbouwgebied `Het Grootslag' naar Andijk. In het havenrestaurant daar werd de commissieleden een lunch aangeboden. Vervolgens ging de route langs de dijk via Wervershoof naar Medemblik en van Medemblik over Opperdoes weer terug naar Midwoud. Alles in een ontspannen sfeer, waarna de hoorzitting begon. Die startte met een beperking van de aangekondigde spreektijd tot maximaal drie minuten in plaats van tien minuten. Dat was voorde insprekers een tegenvaller. Heleen Keur (CDA Andijk) stelde namens de Fusieraad nog eens duidelijk dat dit een fusie van onder op is, waarvoor bij de raden van Medemblik, Wervershoof en Andijk vanaf het begin brede steun bestond. Burgemeester Vletter van Wervershoof voerde het woord voor de drie colleges en onderstreepte in zijn verhaal nog eens dat de drie gemeenten de visie ondersteunen van de provincie, als het gaat om de gemeentelijke herindeling in West Friesland. Vletter: "Wij zijn, met de gemeente Hoorn, van mening dat het niet bij onze fusie mag blijven. Er moet, conform het voorstel van de provincie nu worden doorgewerkt teneinde de bestuurskracht voor de regio te versterken.

Verder gaf hij aan dat de betrokken gemeenten zich meteen realiseerden dat deze fusie complex zou zijn, alleen al vanwege het feit dat Medemblik nog maar net een fusie achter de rug had. "Eigenlijk zijn we nu bezig met een fusie van vijf gemeenten naar een in twee fasen. Daar kwam nog bij dat de fusie door de voorbereiding van een provinciale visie een jaar werd uitgesteld. Wij hadden daar weliswaar begrip voor, maar het kwam voor het werk niet zo goed uit. Niettemin waren en zijn we vol optimisme, en hebben we goede voorgang geboekt. Onze mensen zijn er op ingesteld dat het gaat gebeuren. Er wordt al veel op afdelingsniveau gesproken en portefeuillehouders stemmen met elkaar af, kortom: die nieuwe gemeente zit al helemaal in ons hoofd."

Het wachten is nu op de voorbereiding van het wetsbesluit die vooralsnog op de commissieagenda van 4 februari staat van de vaste Kamercommissie BZK. Als de commissie positief is, volgt het besluit van de Tweede Kamer zo spoedig mogelijk, waarna ten slotte de Eerste Kamer als laatste het besluit definitief vaststelt.