Verantwoord 'speels leren' op Kinderdagverblijf

26/01/2010 14:41

Kabaal PR

Kinderdagverblijf De Kindervilla in Noordwijk neemt het voortouw en introduceert de leermethode Piramide in de leeftijdsgroepen van 2 tot 4 jaar. Doel van deze leermethode is het effectief stimuleren van kinderen op speelse wijze ter bevordering van hun ontwikkeling.

Introductie leermethode

Vanaf februari zal de Piramide leermethode worden gestart op kinderdagverblijf De Kindervilla. Middels 12 projecten, met een looptijd van 4 weken per project, zullen de kleintjes worden gestimuleerd hun eigen ontdekkingsreis te maken over verschillende onderwerpen. Een dagelijks terugkerend onderdeel van de leermethode is de spel verrijking. Waarbij het initiatief van het kind centraal staat. De pedagogisch medewerker verrijkt dit 'spel' door bewuste fantasie in te brengen.

"Deze leermethode wordt al gebruikt door peuterspeelzalen en basisscholen voor het bijsturen van bijvoorbeeld taalachterstand bij kinderen. Het piramide programma gaat echter veel verder in de stimulatie van kinderen. Dus waarom niet op spelende wijs starten met kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar, zodat zij met een goed niveau de basisschool periode ingaan," aldus Danielle Leeman, directrice van De Kindervilla.

Alle leidsters van De Kindervilla zijn gedreven van start gegaan met het opleidingstraject van Piramide. Pedagogisch beleidsmedewerkster Mariëlle van Paridon, tevens gecertificeerde trainster, zal de gehele doorvoering van de leermethode op zich nemen. Van Paridon: "Juist de vrijheid van eigen invulling maakt deze leermethode zo interessant binnen ons team. De fun-factor en flexibiliteit van de leidsters, wat ook indirect voor de kinderen geldt, geeft deze methode zijn meerwaarde. We zijn helemaal klaar voor de start van het programma."

Ontwikkeling van kinderen

De filosofie van De Kindervilla is gericht op veiligheid, respect, gezondheid en ontwikkeling. Deze ontwikkelingsgebieden zijn tevens verweven met de inhoud van het spel en de speelleeromgeving gekoppeld aan de verschillende projectthema's van het Piramide leersysteem. "Kinderen breiden hun woordenschat uit en leren tellen, maar leren ook om prettig om te gaan met elkaar en vooral plezier te hebben in het spel. Dit sluit feilloos aan op de kernwaarden van De Kindervilla." aldus Leeman.

Toekomst visie

De Kindervilla start met de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar, maar is ook al bezig met een doorvertaling voor de allerkleinste (0 tot 2 jaar). Leeman: "Het kinderbrein gaat zijn grootste ontwikkeling door in de leeftijd van 0 tot 6 jaar, het is in deze jaren ook het meest flexibel. Vandaar dat dit een uitgelezen kans is om kinderen vanaf de geboorte spelenderwijs te laten leren. Wij zijn erg enthousiast over deze leermethode en verwachten goede maar vooral ook leuke resultaten!"

Achtergrond informatie De Kindervilla

De Kindervilla heeft op 26 september 2009 officieel haar deuren geopend. Een Kinderdagverblijf met een all inclusive ontzorging. Kinderen worden uitgedaagd om te spelen en te leren. De locatie van De Kindervilla is eveneens uitzonderlijk met 800 m2 aan vrije natuur op het buitenterrein, wat als een 'speel- en ontdek' tuin met eigen dieren fungeert. Leeman "We zijn trots op onze resultaten en groei, mede door de grote vraag zal De Kindervilla in 2011 doorgroeien naar een tweede locatie in Noordwijkerhout en nog twee locaties binnen 4 jaar in de Duin- en Bollenstreek. Daarnaast zijn wij druk bezig om een programma op te stellen om kinderdagverblijf resultaten van taalkundige, cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen door te geven aan het basisonderwijs."





http://www.dekindervilla.nl