Gemeente Lingewaard


Boekstart: babys houden van boeken

Na de start van de Nationale Voorleesdagen op 20 januari 2010, gaat de gemeente Lingewaard per 1 februari 2010 een nieuw leesbevorderingsproject beginnen: Boekstart. Boekstart, ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, laat ouders ontdekken dat het lezen van boekjes samen met hun baby erg leuk en leerzaam is. Via een brief van de gemeente of een gesprek bij het consultatiebureau krijgen ouders een Babybiebbon. Met deze bon kunnen ze een gratis Boekstart pakket ophalen bij de openbare bibliotheek.

(Voor)lezen is leuk!
Kinderen kunnen al vanaf heel jonge leeftijd met hun ouders spelenderwijs genieten van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor het contact met de baby, en voor de taalontwikkeling van het kind.

Boekstart pakket
In het Boekstartproject werken bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samen. Wanneer een baby 3 maanden oud is, ontvangen ouders een brief van de gemeente met een Babybiebbon. Wanneer de ouders hun baby lid maken van de bibliotheek ontvangen ze met deze bon een Boekstartkoffertje met onder meer babyboekjes en tips over voorlezen. Bij het 7-maandengesprek op het consultatiebureau wordt nogmaals aandacht gegeven aan het plezier en het belang van lezen met babys. Ook de medewerkers van het consultatiebureau kunnen ouders een Babybiebbon uitreiken.

Gratis lid van de bibliotheek
Naast een eenmalig Boekstart pakket heeft de bibliotheek ouders met babys veel meer te bieden. Tot de leeftijd van 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek voor kinderen gratis. Zo kunnen ouders en kinderen gebruikmaken van de hele collectie materialen in de bibliotheek. In de bibliotheek zijn speciaal opgeleide jeugdspecialisten die ouders en kinderen ontvangen. Zij geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.

Achtergrond Boekstart
Boekstart is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en maakt deel uit van het beleid Kunst van Lezen van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Kunst van Lezen moet bijdragen aan een meer geletterde samenleving. Boekstart is begonnen in enkele gemeenten in Noord-Brabant en wordt uiteindelijk in heel Nederland ingezet. Boekstart is de Nederlandse variant van het succesvolle Engelse project Bookstart. Daar is gebleken dat Bookstart kinderen een voorsprong hebben bij aanvang van het aanvankelijke lees- en taalonderwijs en dat zij deze voorsprong behouden. In Vlaanderen waren zowel ouders als bibliotheken erg enthousiast over het lezen met babys in de Vlaamse variant genaamd Boekbabys.

Feestelijke start!
De gemeente Lingewaard start met Boekstart in de kern Huissen en in de loop van het jaar wordt dit uitgebreid naar alle kernen. Op maandagmiddag 1 februari vanaf 15.30 uur ondertekenen de drie samenwerkingspartners, de gemeente Lingewaard, de STMG en de Bibliotheek Lingewaard, een intentieverklaring voor de uitvoering van Boekstart. Daarna overhandigt wethouder Joosten in de Bibliotheek in Huissen aan de Markt 13 het eerste Boekstartkoffertje aan een ouder met een baby.

Voor meer informatie of fotomateriaal, waaronder het Boekstartlogo, kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Lingewaard, Anneke van Huystee, anneke.vanhuystee@bibliotheeklingewaard.nl, telefoonnummer (0481) 42 18 38 of 06 57 56 73 27.

(Geplaatst: 26 januari 2010)