Gemeente Lingewaard


Eerste restauratiefase Fort Pannerden afgerond

Donderdag 21 januari 2010 heeft de afronding plaatsgevonden van de eerste restauratiefase van Fort Pannerden. In het bijzijn van Gedeputeerde Annelies van der Kolk, bracht een select gezelschap een bezoek aan het fort om de resultaten van de restauratie te bekijken. Het gezelschap werd door de heer Hylkema van Hylkema Consultants architect en bouwbegeleider - en enkele vrijwilligers van de Beheerstichting door het fort geleid.

De uitgevoerde restauratie betrof met name het buitenwerk, de geschutsbatterijen en het binnenwerk.

Buitenwerk
In november 2008 is door Aannemersbedrijf Heijmans een start gemaakt van de casco-restauratie van Fort Pannerden. Uitgangspunt is geweest dat niet alle schade wordt hersteld, zodat de muren van het fort de boeiende geschiedenis van 150 jaar blijven vertellen. Zo is op een aantal plaatsen de schade die in de meidagen van 1940 door beschietingen is ontstaan niet gerestaureerd. Alleen wanneer er sprake was van vorstschade in de toekomst is overgegaan tot herstel. Een omvangrijk onderdeel van de restauratie vormde het aanbrengen van een glazen dak boven de centrale open ruimte in het fort. Met het glazen dak wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het verhogen van het comfort en de waterhuishouding van het fort.

Geschutsbatterijen
De stalen constructies van de geschutsbatterijen zijn van roest ontdaan en opnieuw geverfd. De plafonds zijn met speciale technieken behandeld om de roestvorming te stoppen en het behoud voor een langdurige periode te garanderen. Ook de munitieopslagplaatsen op de bovenzijde van het fort zijn grondig gerestaureerd.

Binnenwerk
Stoppen van verder verval is de belangrijkste doelstelling geweest. Zo is in het fort het metselwerk van muren hersteld, zijn kozijnen en deuren opnieuw aangebracht en zijn de vloeren hersteld of opnieuw bestraat. Ook zijn er vier nieuwe trappen op oude plekken geplaatst om zo de verschillende ruimten weer optimaal toegankelijk te maken zoals dat vroeger het geval was.

Resultaat
De eerste restauratiefase heeft tot resultaat dat het fort bestand is tegen vocht en verval. De tweede restauratiefase - die dit jaar gaat plaatsvinden - moet het fort gebruiksgereed maken. Het streven is om in 2011 het fort voor het publiek open te stellen.

(Geplaatst: 26 januari 2010)