Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 26 januari 2010

Weigeren patiënten Academisch Ziekenhuis Maastricht

Geachte voorzitter,

Tijdens de uitzending van Buitenhof op zondag 24 januari 2010 is gesproken over het bericht uit het NRC dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen zou weigeren te behandelen als zij niet in de directe omgeving wonen.

Mijn uitgangspunt is vanzelfsprekend dat patiënten die zorg moeten krijgen die zij nodig hebben. Het bericht baart mij daarom zorgen. Om die reden heb ik met verschillende partijen contact gezocht waaronder de Raad van Bestuur van het AZM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Ik heb van het AZM vernomen dat het patiënten betreft met zeldzame auto- immuunziekten, waarvan diagnostiek en behandeling het beste in een Universitair Medisch Centrum (UMC) kan plaats vinden. Het AZM heeft geconstateerd dat er een aanzuigende werking van het ziekenhuis uitgaat op deze patiëntengroep en er steeds meer patienten zich bij het AZM melden. Het AZM heeft ervoor gekozen deze patiëntenstroom te beperken mede vanuit kostenoverwegingen. Verwijzingen die slechts vanuit een besparingsmotief zijn ingegeven, acht ik onwenselijk. Ik zal het ziekenhuis hierop aanspreken.

Uit mijn eerste gesprek met het AZM blijkt, dat zij het als haar verantwoordelijkheid ziet de patiënten goed te begeleiden naar een ander ziekenhuis. Het AZM erkent dat in de feitelijke uitwerking hiervan het communicatieproces niet goed is verlopen en betreurt dit. Het AZM heeft onvoldoende overleg gepleegd met de betrokken ziekenhuizen en UMC's. Het AZM is voornemens in overleg met de betrokken ziekenhuizen en UMC's voor deze patiëntengroep de zorg goed te organiseren. De Raad van Bestuur heeft mij toegezegd dit snel in gang te zetten. Daarnaast heeft het AZM in een aantal individuele gevallen de patiënt niet goed begeleid naar een andere zorgaanbieder. De Raad van Bestuur heeft mij ervan verzekerd intern onderzoek uit te voeren met het doel het communicatieproces naar de patiënten snel te verbeteren.

Ik heb ook de IGZ gevraagd naar haar zienswijze. De IGZ ontving het eerste signaal hierover afgelopen december. Naar aanleiding hiervan heeft de IGZ het AZM toelichting gevraagd op hun handelen. Het AZM heeft schriftelijk excuses aangeboden aan betrokken patiënt. De patiënt heeft inmiddels zelf een andere behandelaar gevonden. Naar aanleiding van een tweede melding doet de IGZ nu nader onderzoek naar het ziekenhuisbeleid waarin het thema continuïteit van de zorg centraal staat. Het is daarnaast de IGZ bekend dat het AZM plannen had om in de loop van 2010 bepaalde topklinische verrichtingen af te stoten of anders te organiseren. Afgesproken is dat het ziekenhuis IGZ over die plannen informeert

Ons kenmerk Ook voor patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen gelden uiteraard CZ/TSZ-2983964 de waarborgen van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid. Ik zal daarom op korte termijn een vervolggesprek voeren met de Raad van Bestuur van het AZM.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink