Rijksvoorlichtingsdienst

Haïtianen hebben zelf leiding bij wederopbouw

In Montreal is afgesproken dat de Haïtianen zelf de leiding hebben over de wederopbouw van hun land en dat de VN hierbij een coördinerende rol heeft. De internationale gemeenschap zal Haïti langdurig moeten steunen, waarbij transparantie en verantwoording centraal moeten staan. Volgens minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) "is het wel belangrijk dat Haïti op een andere manier herbouwd wordt, want terug naar de status quo is geen optie."

De conferentie van Montreal had als doel om met de meest betrokken landen uit de regio vooruit te kijken naar de wederopbouw. Koenders: "Er is een ruwe opzet voor de wederopbouw geschetst, een 'roadmap' met gedetailleerd actieplan komt in een later stadium." Daarbij moet volgens Koenders "vooral gekeken worden naar het versterken van een overheid die sociaal en economisch duurzaam is, met respect voor de wet en democratie." Voor de wederopbouw van Haïti zal eind maart in New York een donorconferentie gehouden worden.

Het noodhulpverzoek van de VN is momenteel voor 48% gedekt. Logistiek en telecommunicatie blijven een groot probleem in Haïti. Op sommige plaatsen komen normale economische activiteiten langzaam weer op gang. Zo beschikken meeste benzinepompen weer over brandstof en is een aantal supermarkten en banken weer open. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) heeft een oproep gedaan om tientallen miljoenen kant-en-klaar maaltijden ter beschikking te stellen. Ook zijn er met het regenseizoen in aankomst nog veel familietenten nodig.

Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking de Gucht concludeerde na zijn bezoek aan Haïti dat het belangrijk is dat de Haitiaanse overheid op korte termijn haar essentiële taken weer kan vervullen en deze tragedie zoveel mogelijk omgezet moet worden in een kans om het land beter te herbouwen.




RVD Mediafeed