CNV: "Koopkracht werknemers behouden"

26/01/2010 16:23

CNV Bedrijvenbond

Persbericht

CNV Vakmensen

26 januari 2010, Utrecht


------

CNV Vakmensen positief over constructief cao-akkoord in Metaal

"Koopkracht werknemers behouden"

"Laat ik nou eens beginnen met een compliment aan de werkgevers, verenigd in FME/CWM. Zij zijn met ons een cao overeen gekomen die vanwege koopkrachtbehoud in deze crisisperiode zekerheden biedt voor de werknemers in deze sector." Dat stelt onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen naar aanleiding van het dinsdag behaalde principeakkoord over een nieuwe cao in de grootmetaalsector.

Met dit cao-akkoord hebben we de koers helder bepaald voor de Metalektro. De branche kan voluit aan de slag aan zijn eigen herstel, zo meent onderhandelaar Peter de Jong. "Uiteraard hebben we de crisisgevolgen meegewogen in onze cao-eisen. Maar we hebben ook geconstateerd dat de Metalektro-branche zich heel nadrukkelijk moet prepareren voor de periode nà de crisis. Dan trekt in deze sector alles als eerste aan en is de behoefte aan personeel enorm. Dat kan, door nu personeel bij te scholen. Door nu aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te creëren waardoor jonge werknemers van harte toetreden.

Het afstemmen van die voorwaarden is met dit principeakkoord gelukt, naar mijn smaak. Het nu afgesproken koopkrachtbehoud biedt de werknemers daarbij de rust om voluit mee te werken aan dat herstel van de werkgelegenheid."

De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden. Het principeakkoord behelst een loonverhoging van 1.65 procent. Verder zijn afspraken gemaakt over scholing en over werkzekerheidsfactoren. Werknemers die vanwege de crisis hun baan kwijt raken staan eerste rang als de economie weer aantrekt.

De cao metalektro geldt voor circa 175.000 werknemers.





http://www.cnvvakmensen.nl

http://www.cnv.net