Eerste buitentennisbaan ter wereld met LED-verlichting 26/01/2010 17:18

Gemeente Eindhoven

Dinsdag 26 januari om 18.30 uur opent wethouder Fiers van de gemeente Eindhoven, samen met tenniscoach Alex Reijnders een volledig LED-verlichte buitentennisbaan bij de vereniging etv Volley Eindhoven (Locatellistraat 3)in Eindhoven. Dit is wereldwijd het allereerste buitensportveld met dynamische LED-verlichting dat voldoet aan alle verlichtingsnormen op dit gebied. Daarmee heeft Eindhoven opnieuw een lichtprimeur van een Eindhovens bedrijf. Binnen enkele maanden worden ook een hockeyveld en een voetbalveld van LED-verlichting voorzien.

Tijdens de opening van het LED-verlichte tennisveld wordt onder meer gedemonstreerd hoe sporters met een pasje op eenvoudige wijze de verlichting activeren. Dit gekoppeld aan het systeem voor de reservering en bezetting van de banen.

Revolutionaire verbeteringen: direct aan, uit en dimmen
Led-verlichting op sportvelden levert niet alleen energiebesparing op door het lagere verbruik (30 tot 40%) van de lampen. De besparing kan oplopen tot meer dan 50% doordat Led-verlichting, in tegenstelling tot de traditionele verlichting, direct aan en uitgeschakeld kan worden. Ook dimmen is mogelijk. Dat betekent dat er geen opwarm- en afkoeltijd meer is voor de verlichting en dat er dus geen onnodig verlichte velden. Bovendien kan Led-verlichting beter gericht worden dus geeft het ook minder lichthinder voor de omgeving.

De LED-armaturen kunnen binnen de bestaande infrastructuur (masten, leidingen) toegepast worden. In Eindhoven staan ongeveer 1000 verlichtingsarmaturen rond sportvelden, in Nederland naar schatting tussen 65.000 en 70.000. Uit binnen- en buitenland is er veel belangstelling voor het nieuwe dynamische LED-sportveldverlichting systeem.