Ministerie van Defensie

Minister ontvangt Deense ambtsgenoot

26 januari 2010, 17.08 uur

Minister Eimert van Middelkoop heeft vandaag zijn Deense collega Søren Gade ontvangen voor bilateraal overleg over de samenwerking tussen Nederland en Denemarken. Op de agenda stonden onder andere militaire samenwerking binnen de Europese Unie, binnen de NAVO en uiteraard in Afghanistan.

Denemarken heeft, relatief naar het aantal inwoners, de grootste militaire aanwezigheid in Afghanistan. Meer dan 700 Deense troepen opereren in Helmand, een buurprovincie van Uruzgan.

Waardering voor Nederlandse inzet

De Deense minister prees de Nederlandse inzet in Uruzgan: "Ik waardeer en bewonder de sterke en langdurige Nederlandse inzet in Afghanistan. Uw resultaten spreken voor zich. Nederlandse militairen, maar ook het civiele wederopbouwpersoneel maken het verschil voor de Afghaanse bevolking, waarmee ze een bijdrage leveren aan onze eigen veiligheid, hier in Europa."

Fantastisch werk van Denemarken

Deense militairen in Afghanistan. - Foto: ministerie van Defensie van Denemarken

"Denemarken doet fantastisch werk in Afghanistan", aldus Van Middelkoop. "Het is goed om te horen dat ze hun inzet van 700 man willen verlengen. Naast wederopbouw is nu de training van het Afghaanse leger en de politie een prioriteit. Zo kan ISAF de belofte van de Amerikaanse president Obama waarmaken, om op termijn de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Afghanistan over te dragen aan de Afghanen zelf."

Verwijzingen

* Verklaring van de Deense minister van Defensie (Engels) Zie het origineel