ChristenUnie


Geen discriminatie bij wegvervoer-controles

Geen discriminatie bij wegvervoer-controles

lange vrachtwagen dinsdag 26 januari 2010 17:16 Peter van Dalen (ChristenUnie), Vice-Voorzitter van de EP Transportcommissie, wees vandaag in het debat over de controles in het wegvervoer, op mogelijke discriminatie van wegvervoerders: ,, Ik krijg te vaak berichten dat Nederlandse wegvervoerders veel en vaak in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië aan de kant worden gezet. Dat riekt naar discriminatie. Dat is absurd."

Vandaag is in de Transportcommissie van het Europees parlement uitvoerig gesproken over de controles in het wegvervoer. Een studie van de Europese Commissie heeft aangetoond dat er grote verschillen bestaan in de handhaving van de lidstaten. De boetes bij overtredingen lopen enorm uiteen. In Spanje bedraagt de boete van een overschrijding met twee uur van de werktijden 4600 euro, in Griekenland 460 euro.

Discriminatie

Peter van Dalen wees in het debat op een ander verschijnsel, namelijk discriminatie bij de handhaving. Van Dalen: ,,Ik krijg te vaak berichten dat Nederlandse wegvervoerders veel en vaak in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië aan de kant worden gezet. Dat riekt naar discriminatie. Dat is absurd." Van Dalen kreeg voor dit punt steun van meerdere collega´s.

Vanuit de Europese Commissie werd geantwoord dat in elk geval een aantal controleurs wordt getraind zodat zij een zelfde methodiek bij de handhaving zullen toepassen. Van Dalen verwelkomt deze aanpak als een eerste stap naar een niet-discriminerende handhaving van de rij- en rusttijdenregeling.