Gemeente Halderberge


Waakvlamovereenkomst rampen en ongevallen

Dag en nacht expertise Regionale Milieudienst

Bij rampen of grote ongevallen kan de gemeente dag en nacht rekenen op de milieuexpertise van de Regionale Milieudienst West-Brabant (RMD). Dat is het gevolg van de waakvlamovereenkomst die het samenwerkingsverband van de 26 gemeenten uit de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant op 25 januari 2010 heeft ondertekend met de RMD. Met deze samenwerking willen de 26 gemeenten de kwaliteit van de rampenbestrijding verder verbeteren. De waakvlamovereenkomst regelt dat de RMD 24 uur per dag bereikbaar en beschikbaar is voor:
* de assistentie bij een ramp of groot ongeval met ernstige gevolgen voor het milieu (gemeenten blijven dus verantwoordelijk)
* extra ondersteuning te bieden voor het inzamelen van besmette waren

Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio MWB is een samenwerkingsverband van de brandweer, GHOR (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen), de politie en de 26 gemeenten in de regio. In de Veiligheidsregio MWB werken partijen intensief samen op het gebied van crisisbeheersing en rampenbestrijding. Het gaat dan om rampen of grote ongevallen waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad, en waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines is vereist.

Meer informatie

Pauline Strijbos, Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Organisatieonderdeel Gemeenten, telefoon 013-5325781 Cas Langenhuijsen, hoofd afdeling Handhaving RMD, telefoon 0165 - 52 47 01.