CNV Onderwijs

26 januari 2010

Onderhandelaarsakkoord over cao GVO/HVO

Categorie: Algemeen nieuws

Op 7 jan. 2010 heeft CNV Onderwijs een akkoord bereikt met de Stichting dienstencentrum GVO en HVO over de nieuwe cao voor de leraren godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op de openbare basisscholen.

Het is voor het eerst dat voor deze werknemers een cao is afgesloten. Het GVO/HVO wordt sinds 1 augustus 2009 door het ministerie van OCW bekostigd. Tot die datum werd dit werk meestal gedaan door vrijwilligers, soms met een subsidie van een kerkelijke of burgerlijke gemeente. Mede door de inzet van CNV Onderwijs heeft de Tweede Kamer besloten dat het subsidiëren van dit onderwijs een taak is van de rijksoverheid.

In de cao GVH/HVO wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de cao voor het primair onderwijs, maar op een aantal punten zijn andere afspraken gemaakt. De leraren GVO/HVO worden betaald volgens de lerarenschaal voor het basisonderwijs schaal LA. De jaartaak voor deze leraren bedraagt 1659 uren, waarvan maximaal 900 uren lesgevend. Omdat in deze sector vaak gereisd zal worden tussen scholen wordt per dag een half uur reistijd als lestijd aangemerkt en ontvangen de leraren een vergoeding van EUR 0,14 per kilometer voor hun woon-werkverkeer en voor de reizen tussen scholen. De verlofregeling uit de cao voor het primair onderwijs is overgenomen en dat betekent dat de leraren GVO/HVO vakantie genieten als de school waar zijn werkzaam zijn gesloten is. Verder zijn in de cao bepalingen opgenomen voor overplaatsing bij verschuiving van de werkzaamheden en over het recht op scholing.

In een afzonderlijk besluit, het Besluit ziekte en arbeidsongeschiktheid, zijn de rechten en plichten van werkgever en werknemer vastgelegd, waaronder het salaris, in geval van ziekte. Ook in dit besluit is zo veel mogelijk aangesloten bij de cao voor het primair onderwijs.

De cao heeft een looptijd tot en met 31 december 2010.

Leden van CNV Onderwijs die werkzaam zijn als leraar GVOHVO kunnen via de website van CNV Onderwijs hun mening geven over het onderhandelaarsakkoord. Klik hier