D66

dinsdag 26 januari 2010

Zeggenschap koopzondagen bij gemeenten

De verantwoordelijkheid over de koopzondagen hoort bij de gemeenten te liggen, niet bij de regering. Senator Gerard Schouw vindt dat de wijziging van de Winkeltijdenwet die de eisen voor koopzondagen strenger maakt, vooral geen doorgang moet vinden. Hij heeft daarom namens zijn fractie een aantal kritische vragen ingediend bij het kabinet.

Belang burgers

De wijziging perkt de vrijheid van gemeenten in om extra koopzondagen te houden op basis van de toerismebepaling. Schouw vindt dat in strijd met Europese principes als vrij verkeer van diensten en de vrijheid van vestiging voor bedrijven. Ook vindt hij dat gemeenten heel goed zelf kunnen bepalen of het in het belang van hun burgers is om koopzondagen te organiseren. Het is tenslotte in hun eerste belang dat de burgers tevreden zijn, aldus de senator.

Koopzondag

De senator vindt het bovendien opmerkelijk dat in een tijd dat mensen flexibeler werktijden hebben en minder hechten aan religieuze tradities, de regering juist besluit de wet strenger te maken vanuit de simpele redenering dat er toch wel heel veel koopzondagen zijn.