Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht |EMBARGO tot di 26 jan 0.01 uur Zeist, 25 januari 2010 | |Vijf voor twaalf voor tijgers in Mekong-delta

Het aantal tijgers in het stroomgebied van de Mekong-rivier in Zuidoost-Azië is de afgelopen jaren drastisch gedaald. In 1998 kwamen nog 1.200 tijgers in het gebied voor. Inmiddels zijn dat er circa 350; een afname van meer dan 70 procent. Dat blijkt uit een rapport dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert in de aanloop naar een grote ministeriële top in Thailand over betere bescherming van de tijger. De teruggang van het aantal tijgers wordt vooral veroorzaakt door de toenemende vraag naar tijgerdelen voor het gebruik in traditionele Chinese medicijnen. Daarnaast speelt het verlies van leefgebied een grote rol.

Het rapport Tigers on the Brink: Facing up to the Challenge in the Greater Mekong komt in de aanloop naar een grote conferentie die 27 tot 30 januari wordt gehouden tussen dertien Aziatische landen over maatregelen om de tijger beter te beschermen. Deelenemende landen zijn: Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Nepal, Rusland, Thailand en Vietnam. Tijdens de conferentie in Hua Hin in Thailand roept het WNF de landen op nú actie te ondernemen voor de bescherming van de tijger. Anders is de kans groot dat de tijger binnen tien tot twintig jaar helemaal is uitgestoreven.

Het stroomgebied van de Mekong is het leefgebied van de Indo-Chinese tijger. Ondanks de neerwaartse trend biedt dit gebied volgens wetenschappers nog voldoende overlevingskansen voor deze tijgersoort. Een van de maatregelen waarop het WNF aandringt is om grote bosgebieden langs de Mekong als beschermd gebied aan te wijzen. Het gaat om bijna 540.000 km2 in vijf landen; Cambodja, Myanmar, Laos, Thailand en Vietnam. Bij elkaar is dit een gebied zo groot als Frankrijk, waar de tijger veilig kan leven en zich kan voortplanten.

Traditionele medicijnen
Niet alleen de populatie Indo-Chinese tijgers neemt af, ook de Bengaalse, Siberische, Sumatraanse en Maleise tijger wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Schattingen laten zien dat er in 1998 in totaal nog tussen de 5.000 en 7.000 tijgers leefden. Nu zijn dat er slechts 3.200. Vooral de illegale jacht vormt een groot gevaar. Tijgers zijn populair onder stropers vanwege hun vacht en om hun lichaamsdelen te verwerken in traditionale medicijnen. Ook is het leefgebied van de tijger de afgelopen decennia dramatisch afgenomen door houtkap, landbouw en klimaatverandering. Steeds vaker komen tijgers en mensen hierdoor met elkaar in conflict.

Ondanks de drastische afname van het aantal tijgers heeft het dier nog goede kansen. Als de tijger voldoende leefgebied en rust krijgt, plant hij zich namelijk makkelijk voort. In het Chinese astrologische Jaar van de Tijger, dat op 14 februari begint, vraagt het WNF wereldwijd aandacht voor de tijger. Het WNF wil het Jaar van de Tijger vooral gebruiken om meer leefgebied en strengere maatregelen tegen stroperij te realiseren. De grote politieke 'tijgertop' die in september van dit jaar wordt gehouden in het Russische Vladivostok wordt belangrijk voor het veiligstellen van de toekomst van de tijger. ////////////////////
LET OP: embargo tot dinsdag 26 januari 2010 - 0.01 uur.