Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 13 januari 2010

Plannen voor woningbouw Kop Gildenkwartier

De Kop Gildenkwartier, het gebied tussen de Grote Koppel, Koppelweg en Kwekersweg, is een unieke locatie met zicht op de Eem en de historische binnenstad. Voor dit gebied is een plan ontwikkeld voor 45 woningen en 270 m2 commerciële- en havenvoorzieningen. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag de kaders van het plan goedgekeurd. Hierin staat omschreven waar het plan aan moet voldoen.

Een van de randvoorwaarden is dat de bouwhoogte aan de Eem aan moet sluiten op de hoogte van de bestaande bebouwing aan de Noordzijde van de Eem en vier lagen hoog dient te zijn. Het plantsoen langs de Koppelweg moet behouden blijven en de bebouwing aan de Koppelweg en aan de verlegde Grote Koppel moet aansluiten bij de schaal van de woningen in de wijk Jericho en Jeruzalem.

De laatste jaren is de omgeving van de Kop Gildenkwartier sterk verbeterd. Zo is bijvoorbeeld het Gildenkwartier gebouwd en de Eemhaven verfraaid. Momenteel is de gemeente bezig met de afronding van het laatste stuk van het gebied: de Kop Gildenkwartier. Het gebied moet een aantrekkelijke en leefbare ruimte worden.

Het bedrijfsverzamelgebouw dat nu op de te ontwikkelen locatie staat, wordt gesloopt. Het voormalig benzinestation aan de Kwekersweg blijft behouden vanwege de architectonische waarde. Dit benzinestation is ontworpen door architect A.J. van Wageningen.

De gemeente presenteert 26 januari 2010 het plan aan omwonenden. Nadat de reacties van omwonenden zijn verwerkt neemt de gemeenteraad in de volgende bestuursperiode een besluit over het plan. Daarna gaat een projectontwikkelaar het plan realiseren.

Noot voor de redactie,