Ingezonden persbericht


26 januari 2010

Persbericht

Pensioenfonds OPG en State Street komen tot een schikking

Forse toename dekkingsgraad

Pensioenfonds OPG en State Street Global Advisors Limited (SSgA) zijn tot een schikking gekomen in de procedure van het fonds tegen SSgA. Pensioenfonds OPG stelde SSgA aansprakelijk voor een deel van het vermogen dat, buiten medeweten van het fonds, was overgedragen aan Lehman Brothers en verloren is gegaan in het faillissement van deze bank. Met de schikking is de zaak nu definitief achter de rug voor Pensioenfonds OPG en Mediq.

De dekkingsgraad van Pensioenfonds OPG is nu 120% t.o.v. 93% eind 2008. Er is ruimschoots voldaan aan het herstelplan en daarmee wijzigen eerdere afspraken tussen Mediq en Pensioenfonds OPG over de werkgeverspremie en stortingen. Voor Mediq betekent dit het volgende:
· De bruto werkgeverspremie zal met terugwerkende kracht per 1 januari 2010 verlaagd worden van 30% naar 24%;

· Mediq zal geen verdere additionele stortingen doen;
· Geen effect op het bedrijfsresultaat van Mediq in 2009.

Mediq verwerkt de actuariële resultaten op toegezegde pensioenverplichtingen direct in het eigen vermogen.

Met terugwerkende kracht kan per 1 januari 2010 weer worden geïndexeerd. Marc van Gelder, CEO Mediq: "Pensioenfonds OPG en Mediq zijn zeer verheugd dat de zaak tot een goed einde is gekomen. De soliditeit van het fonds is aanmerkelijk verbeterd en indexatie kan hervat worden."

Naar aanleiding van het faillissement van Lehman Brothers in september 2008, startte Pensioenfonds OPG, het pensioenfonds van Mediq, een tweetal procedures tegen State Street in Nederland en in de Verenigde Staten. Op 23 december 2009 heeft de rechtbank te Amsterdam SSgA veroordeeld tot een betaling van 40 miljoen plus rente en proceskoste n. In de Verenigde Staten is nu een schikking getroffen die een definitief einde brengt aan beide zaken. De partijen hebben afgesproken om in beide landen geen verdere procedures te voeren en geen uitspraken te doen over de exacte condities van de schikking.

Noot voor de redactie/