Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
140 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 30 december 2009
en antwoorden door het college verzonden op 26 januari 2010)

De basisschool De Boomgaard in Langerak moet noodgedwongen hun derde locatie openen. Na 6 jaar onderwijs in portocabins op de Akkrumerraklaan, les in speellokalen en bibliotheekruimten èn na een tweede locatie aan de Langerakbaan krijgt men nu een derde locatie toegewezen met noodgebouwen op een terrein aan de Kruidenlaan in Parkwijk. De noodgebouwen liggen aan de rand van de wijk, met de fiets tussen de 10 tot 15 minuten afstand, tegen het grootste modderdepot van Leidsche Rijn aan waar de komende jaren tevens de meeste bouwactiviteiten plaats zullen vinden van Leidsche Rijn.

D66 vindt het onwenselijk dat de school een derde locatie krijgt toegewezen met noodgebouwen. Voor de ouders wordt het het halen en brengen van kinderen op twee of drie locaties die ver uit elkaar liggen erg lastig. Dit geldt ook voor de middagpauze, ouders worden gedwongen hun kinderen over te laten blijven of de school wordt gedwongen tot invoering van een continu rooster. Daarnaast is het voor kinderen leuk als zij hun broer of zus tegenkomen op het schoolplein. Dit geeft ze vertrouwen en plezier. Door de spreiding over drie locaties verdwijnt dit gevoel helemaal.

Daarom heeft D66 de volgende vragen:


1. Hoe kan het dat deze situatie zich voordoet in relatie tot de leerlingenprognoses? Waren deze leerlingenaantallen niet voorspeld?

Er is voorzien in voldoende permanente huisvesting in Parkwijk-Langerak-Het Zand voor de korte en lange termijn. Door versnelling in woningbouw van omliggende buurten is druk ontstaan op de onderwijsvoorzieningen in Parkwijk-Langerak-Het Zand. Om hierop te anticiperen zal de capaciteit in het Zand en in Terwijde worden uitgebreid.

In de wijk Parkwijk-Langerak is sprake van een enorme scheefgroei van leerlingaantallen bij de diverse scholen. Ouders kiezen echter voor bepaalde populaire scholen. Dit leidt tot tekort aan capaciteit bij die scholen zoals De Boomgaard en tot leegstand bij andere scholen (de Klimroos voorheen Parkwijckschool).

De huidige leerlingenaantallen zijn voorspeld, maar de verdeling is zo scheef, dat ondanks toewijzing van een complex van 13 schoolwoningen aan de Langerakbaan aan de Boomgaard de school onvoldoende huisvesting heeft om de gehele school te huisvesten. Totaal heeft de Boomgaard nu 859 leerlingen (voor de andere aantallen zie bijlage)


2. Hoe lang zal De Boomgaard gebruik moeten maken van de noodgebouwen in Parkwijk op basis van de huidige leerlingenprognoses?

Volgens de huidige prognose zal de school langdurig gebruik moeten maken van noodhuisvesting. De school heeft gezien de grote groei een leerlingstop ingevoerd, waardoor de prognose voor de school achterhaald is. Volgens inschatting van de school en de gemeente is gebruik van de noodhuisvesting noodzakelijk gedurende 3-6 jaar.


3. Zijn er andere alternatieven onderzocht voor de huisvesting van de Boomgaard? Zo ja wat waren deze en waarom is er gekozen voor de noodgebouwen op een terrein aan de Kruidenlaan in Parkwijk?

Ja, de volgende alternatieven zijn onderzocht

- uitbreiding van de huisvesting op de huidige locatie aan de Akkrumeraklaan
- bijplaatsen van noodlokalen op de huidige locatie aan de Akkrumeraklaan
- huisvesting in de Klimroos (voorheen Parkwijckschool)
- mogelijke locaties in Parkwijk-Langerak

De inschatting is dat op juridische/wettelijke gronden (tijdelijke) uitbreiding (als gevolg van bezwaren van de buurt) op de bestaande locatie kansloos is. De Raad van State heeft tot twee maal toe (maart 2006 en juni 2007) een goedkeuring van de gemeente voor uitbreiding van de school (3e verdieping) vernietigd op grond van de verkeerssituatie. Hoewel één en ander binnen de uitwerkingsregels valt van het bestemmingsplan Leidsche Rijn Utrecht 1999 weegt de verkeerssituatie zwaarder. Bij de tweede uitspraak werd meegenomen dat er maatregelen waren getroffen om de doorstroming van het verkeer te bevorderen en extra parkeerplaatsen waren gerealiseerd. Vanuit het wijkbureau is herhaaldelijk geprobeerd de ouders van de Boomgaard tot juist verkeersgedrag te bewegen. Het wijkbureau meldt dat zij nog steeds klachten ontvangt van omwonenden over het verkeersgedrag van betreffende ouders.


4. Is er met andere schoolbesturen gesproken over verdeling van klaslokalen en zo ja, zijn er andere scholen in Leidsche Rijn die lokalen over hebben?

Ja, de schoolbesturen hebben onderling afgesproken dat de PCOU en de KSU dit jaar geen gebruik zullen maken van de leegstand in de Klimroos (voorheen Parkwijckschool) Dit om de Klimroos (voorheen Parkwijckschool) de gelegenheid te geven te groeien. Naast de Klimroos (voorheen Parkwijckschool) is nog leegstand in kindercluster Het Zand. Deze leegstand van enkele lokalen is onvoldoende om het tekort van de Boomgaard op te lossen. Bovendien zullen deze lokalen in schooljaar 2010/2011 volledig nodig zijn voor OBS Het Zand en Arcade. De overige mogelijkheden voor verwijzing (Trio-gebouw en KC-Noord) liggen op een te grote afstand van de Boomgaard.


5. Hoeveel scholen zijn er nu in Leidsche Rijn die op twee of meer locaties gehuisvest zijn? Hoe wilt u deze situatie op korte termijn verbeteren?

Op dit moment zijn vier scholen gehuisvest op twee locaties:
- De Twaalfruiter (hiervoor wordt nieuwbouw gerealiseerd op één locatie)
- De Krullevaar (2e locatie ligt naast de huidige locatie)
- Het Veldhuis

- De Ridderhof
Er zijn nog geen scholen op drie locaties gehuisvest. Behalve de nieuwbouw voor de Twaalfruiter zijn er geen initiatieven om hier verandering aan te brengen in de huidige huisvestingssituatie (op twee locaties) van bovengenoemde scholen. Vanuit de schoolbesturen wordt hierop ook niet aangedrongen. De huisvesting is conform het huisvestingsbeleid van de gemeente.


6. Ook al zijn noodlokalen en portocabins geen oplossingen waar D66 erg blij van wordt, waarom is het niet mogelijk om de portocabins bij Cluster Voorn te vervangen en een aantal extra erbij te plaatsen?

Elke procedure voor verlenging of aanpassing van het bestemmingsplan zal op weerstand stuiten. Een vergunning zal vrijwel zeker worden aangevochten bij en vernietigd worden door de Raad van State op grond van de verkeerssituatie (zie in dit verband ook het gestelde bij vraag 3). Op dit moment ervaart de buurt veel overlast van de huidige 4 extra lokalen op het schoolplein: dit komt onder meer doordat de ouders auto's slecht parkeren (in de berm/op de stoep). I

Voor de huidige noodlokalen is een tijdelijke vergunning afgegeven. Het plaatsen van de huidige noodlokalen veroorzaakte destijds al de nodige bezwaren vanuit de buurt. Opnieuw een procedure voeren om tijdelijke noodlokalen te realiseren wordt erg moeilijk/onmogelijk. Te meer omdat de tijdelijkheid moeilijk aan te tonen is. Uit eerdere rechtzaken blijkt dat een rechter daar gevoelig voor is. Een vergunning zal bovendien vrijwel zeker worden aangevochten bij en vernietigd door de Raad van State op grond van de verkeerssituatie (zie in dit verband ook het gestelde bij vraag 3).

Bijplaatsen of vervangen van de huidige noodlokalen kan ook niet omdat daarvoor ook een nieuwe tijdelijke vergunning moet worden aangevraagd.

Een extra laag bovenop de huidige 4 lokalen om tot 8 lokalen te komen is al eerder geprobeerd en uitgevochten tot aan de Raad van State zonder een positief resultaat. Twee jaar langer gedogen van de huidige noodlokalen zou nog wel kunnen, maar ook dan moet er een andere oplossing worden gevonden.


7. De Boomgaard groeit erg hard. Komende schooljaar heeft de school 9 groepen 1 & 2. Kunt in inzicht geven over de leerlingenaantallen op andere basisscholen in Leidsche Rijn?

Ja , zie bijlage (leerling-prognose 2009)


8. Er zijn huizen in Leidsche Rijn die niet verkocht worden en leeg staan. Wordt er gekeken of deze geschikt zijn voor schoolwoningen (en tijdelijke kinderopvang-woningen), zoals eerder in Vleuterweide is gebeurd?

Er is gezocht naar een locatie voor het realiseren van schoolwoningen. Dit blijkt niet mogelijk. Leegstaande woningen zijn alleen een optie als er meerdere woningen naast elkaar leeg staan. Anders wordt de school over nog meer locaties verspreid. Leegstaande woningen bieden daarom naar onze mening geen oplossing - nog afgezien van de kosten en de vraag of het technisch mogelijk is

---- --